woensdag, 7. januari 2009 - 23:25

Friese waaghals schaatst Elfstedentocht uit

Leeuwarden

Onder grote publieke belangstelling is de 50-jarige Jacob Brandsma uit De Hommerts woensdagavond om 23.15 uur gefinisht op de Bonkevaart in Leeuwarden. Brandsma, de waaghals van De Hommerts, vertrok al vroeg om 5.00 uur vanuit Leeuwarden voor zijn eigen bijzondere Elfstedentocht. Een soort triatlon, schaatsend, klunend en per mountainbike.

Het ijs van de Elfstedenroute was volstrekt onbetrouwbaar en dat maakte de tocht niet gemakkelijk. Nog geen twee kilometer van de start ging het al mis en zakte Brandsma bij de Wijdemerhout door het ijs. Met een nat pak ging de Fries verder, maar maakte in zijn woonplaats Sneek een ‘noodstop’ om thuis droge kleren aan te trekken.

Brandsma moest in Sneek letterlijk met handen en voeten over de Houkesloot. Pas rond 12.00 uur werd Balk bereikt, wat betekent dat hij nog maar 45 km had afgelegd. ‘De tocht ging niet zo snel als gedacht,’ zegt broer Sibbele,’ Jacob moest bij iedere brug zijn houtjes afdoen omdat het ijs daar gewoon veel te zwak is.’ Na Balk werd het ijs veel beter en kon Brandsma het grootste gedeelte al schaatsend volbrengen.

Op het laatste traject moest toch een flink gedeelte worden gefietst. Door een stuurfout kwam Brandsma tussen Franeker en Dronrijp op de snelweg terecht. ‘Jacob kon volgens de heren de snelheid van het overige verkeer bijhouden,’ grapt broer Sibbele. ‘De agenten wilden niet geloven dat hij de Elfstedentocht reed en wilden hem zelfs meenemen voor de leugendetector.’ Met enige overredingskracht, een boete en een politie-escorte tot aan Dronrijp kon Brandsma weer verder.

Om 21.00 uur raakten de broers elkaar tussen Leeuwarden en Dokkum even kwijt. Na een groot gedeelte op de mountainbike te hebben afgelegd konden de vlak voor Leeuwarden de schaatsen weer worden ondergebonden. Met behulp van de vele autolampen langs de Bonkevaart konden de laatste kilometers veilig worden afgelegd.

Brandsma zag het als een avontuur en een experiment. Hij volbracht de tocht op een misschien wat onorthordoxe manier. Misschien was hij wel de eerste met een nieuwe versie van de ‘tocht der tochten’: De Elfsteden wintertriatlon.
Provincie:
Tag(s):