dinsdag, 17. februari 2009 - 15:46

Friesland aan de LED-verlichting

Leeuwarden

Friesland moet aan de LED-verlichting. Daarom start de provincie in samenwerking met de Friese Milieufederatie, Poiesz-supermarkten, energiebedrijf E-ON, de Leeuwarder Courant en Omrop Fryslân de campage ‘Ik Stap Oer!’. De campagne start 4 maart en duurt tot 20 mei. Olympisch turner Epke Zonderland wordt het gezicht van de campagne.

Doel van de campagne is dat alle inwoners van Friesland hun lampen thuis gaan vervangen door LED lampen. Waarom? Omdat de LED lamp een duurzame lamp is, en dus beter voor het milieu. De LED lamp ziet er hetzelfde uit als de gloeilamp. Hij is alleen veel zuiniger, hij gebruikt 80 tot 90 procent minder stroom dan de gewone gloeilamp. En hij gaat bovendien veel langer mee dan de oude, vertrouwde en energieslurpende gloeilamp en zelfs de spaarlamp. Daarnaast geeft de LED lamp hetzelfde licht en sfeer als de gloeilamp.

Energiecoördinator Bouwe de Boer van de Provincie Fryslân is er van overtuigd dat 2009 het jaar van de LED verlichting wordt. ‘Bedrijven, overheden, instellingen zijn enthousiast over de LED verlichting. Nu de particulieren nog. We willen heel Friesland aan de LED verlichting krijgen, omdat het beter is voor het milieu.’

Friesland is de eerste provincie in Nederland die het initiatief neemt in het gebruik van LED verlichting. Onder de noemer ‘Ik Stap Oer’ moeten alle Friezen enthousiast worden gemaakt om een LED lamp aan te schaffen. Het streven is dit jaar 250.000 LED lampen in de Friese huishoudens te krijgen. De lampen worden tegen een sterk gereduceerd tarief aangeboden bij Poiesz-supermarkten. En daarnaast zijn er leuke prijzen te winnen.

LED lampen zijn geen lampen in de klassieke zin. Ze bevatten geen gloeidraad en werken niet zoals tl-buizen. Een LED is een elektronische component die licht uitzendt. Dit principe wordt al langer in verschillende producten gebruikt. In de afstandsbediening bijvoorbeeld, displays en verkeerslichten. Maar ook de bekende fietslampen zijn gemaakt van LED verlichting.
Vanaf dit jaar is de LED lamp ook verkrijgbaar als schroeffitting en wordt daarmee de ideale lamp voor in huis.
Provincie:
Tag(s):