donderdag, 9. april 2009 - 10:26

Fusie Roda JC-Fortuna van de baan

(Elfvoetbal) De fusie tussen Roda JC en Fortuna Sittard gaat definitief niet door. Dat heeft de Stuurgroep Topvoetbal Limburg donderdagochtend bekendgemaakt.

Omdat de provincie geen geld wil steken in Sporting Limburg, valt het fundament onder het project weg. "Er ontstaat nu een ongezonde financiële basis en hierdoor is het onverantwoord om verder te gaan met de plannen", gaf Arie de Zeeuw, zegsman van de stuurgroep aan. De provincie zou 6,5 miljoen euro in de fusieclub steken. Roda JC en Fortuna Sittard stoppen per direct met de plannen en proberen nu op eigen kracht verder te gaan. Beide Limburgse teams kampen met financiële problemen.

Woensdagavond kwam naast afgevaardigen van beide clubs ook en zware delegatie van de gemeente Kerkrade naar Leende, waar de laatste gesprekken plaatsvonden. Zo waren burgemeester Jos Som en wethouders Ralf Krewinkel en Wil Terpstra aanwezig. Na ongeveer 2,5 uur was de bijeenkomst ten einde.

"We hopen nu dat de beide gemeenten bijspringen. We gaan nu door op een andere weg en hopen toch met twee zelfstandige clubs verder te gaan", gaf De Zeeuw op Radio 1 aan. Omdat beide clubs met financiële problemen kampen, vond de provincie het risico te groot om 6,5 miljoen euro te investeren. Alleen als beide clubs met een schone lei zouden kunnen starten, vormde het vooruitgestelde bedrag een optie. De Zeeuw noemt die uitspraak 'flinterdun'. "Het ging met name om de financiële situatie van Fortuna Sittard. We hadden meer tijd nodig om alles op te lossen, maar daar is geen rekening mee gehouden."

Met name het voortbestaan van Fortuna vormt nu een groot vraagteken. Echter, de Stichting Trots op Fortuna (TOF) zegt het geld voor de schuldensanering makkelijk voor elkaar te krijgen, terwijl hun plan eerder nog niet geschikt bleek. Dat liet voorzitter Wil Meijers aan L1 weten. Donderdagavond komt de stichting met haar leden bijeen om verder te praten over de toekomstplannen. Bij de KNVB, dat de licentie van Fortuna Sittard nog steeds niet officieel heeft ingetrokken, moet er nu zo snel mogelijk een nieuwe begroting worden ingediend waaruit blijkt dat Fortuna meerdere jaren vooruit kan als zelfstandige betaald voetbalorganisatie. Als dat niet lukt, is een faillissement echter nog steeds een optie.
Categorie:
Tag(s):