woensdag, 17. juni 2009 - 9:44

Garage haalt 7,3 voor aflevering auto

Den Haag

Garages halen gemiddeld het rapportcijfer 7,3 voor de aflevering van een tweedehands auto. Dat is de conclusie van een praktijktest die de ANWB Kampioen heeft laten doen. De ANWB noemt het onderzoeksresultaat ‘behoorlijk goed’.

Van de 77 onderzochte auto’s scoren er 41 een 7,5 of hoger. Autobedrijf Kleijer uit Putten en P. Baum Topoccassions uit Sprang Cappelle voeren de lijst aan met een onberispelijke 10. Verkooppunt Autoadvies-Zuid uit Mierlo is hekkensluiter met een 1,4. De koper kocht de auto echter zonder afleverbeurt.

Garages zetten vaker een auto te koop zonder afleverbeurt en garantie om op te vallen in het grote aanbod van tweedehands auto’s op internet. Meerdere deelnemers zijn in het onderzoek gevallen voor deze vorm van korting.

Voor een afleverbeurt of uitgebreide garantie moet dan worden bijbetaald. De ANWB wijst erop dat bij de BOVAG aangesloten bedrijven op tweedehands auto’s met een waarde vanaf € 4500 zes maanden garantie geldt.

Van november vorig jaar tot maart dit jaar werden 77 auto’s uit heel Nederland onder de loep genomen. Bij het beoordelen van de auto’s is gebruik gemaakt van APK-richtlijnen en de onderhoudsinstructies van de fabrikant. Daar waar de ANWB de richtlijnen te mager vond zijn enkele criteria toegevoegd.

Zaken die geregeld werden aangetroffen waren: bandenspanning onjuist inclusief reserveband (49%), Remschijven voor en/of achter versleten (30%), afstelling verlichting (21 %), oliefilter niet vervangen (13 %) , motorolie niet vervangen (13 %).

Uit het onderzoek blijkt verder dat niet altijd duidelijk is wat de inhoud en omvang van een afleverbeurt zou moeten zijn. Bij slechts 11 % van de beurten wordt de checklijst van de uitgevoerde beurt verstrekt en is er inzicht in de werkzaamheden. De prijzen voor het rijklaarmaken lopen sterk uiteen: van €40 tot €750 (inclusief 2 jaar garantie). De kosten van een afleverpakket kunnen zelfs oplopen tot €1299.

Tips voor de kopers van een tweedehands auto:
Bekijk de auto bij daglicht en vraag een uitgebreide proefrit.
Vraag om de Nationale Autopas, daarin staat of de kilometerstand logisch is.
AIs de onderhoudshistorie niet bekend is laat dan een beurt uitvoeren waarin alle relevante punten worden nagelopen en vervangen (filters, bougies, remblokken, distributieriem, remsysteem)
Laat alle afspraken in een overeenkomst opnemen.
Voor aanvullende vragen kunnen leden bellen met ANWB Autoadvieslijn tel. 088-2695000.
Provincie:
Tag(s):