woensdag, 8. juli 2009 - 18:08

Gebiedsverboden en cameratoezicht in Amsterdam

Amsterdam

In reactie op het incident met dodelijke afloop op de taxistandplaats Leidseplein van zaterdagnacht heeft burgemeester Cohen besloten extra veiligheidsmaatregelen te nemen in Amsterdam.

De gemeenteraad is eerder deze maand akkoord gegaan met de invoering van het gebiedsverbod op uitgaanspleinen. Ook had het college besloten tot de invoering van cameratoezicht, onder meer op het Leidseplein. De burgemeester voert beide maatregelen per direct in door middel van een noodverordening.

Met het gebiedsverbod krijgt de politie de bevoegdheid om personen te verwijderen uit een bepaald gebied voor de duur van het hele weekend. Het gebiedsverbod kan worden opgelegd als sprake is van misdragingen zoals opruiing, bedreiging, samenscholing, mishandeling en verkeersbelemmering. Overtreding van het gebiedsverbod is een misdrijf en leidt tot strafrechtelijke vervolging.

Het gebiedsverbod zou komende week ingevoerd worden voor plegers van uitgaansgeweld. Door de noodverordening kan de politie vanaf donderdag 9 juli 18.00 uur een gebiedsverbod opleggen. Personen die een gebiedsverbod krijgen, mogen zich tot en met zondagnacht niet meer in dit gebied begeven.

Dit instrument kan ook worden ingezet bij misdragingen door taxichauffeurs die hiermee het hele weekend niet meer op de lucratieve standplaats bij het Leidseplein en het Rembrandtplein mogen staan. De taxistandplaats op het Centraal Station is alleen toegankelijk voor de kwaliteitstaxi. Hier gold al dat er extra toezicht is.

Het gebied waar een gebiedsverbod kan worden opgelegd is: Leidseplein, Leidsestraat, Koningsplein, Regulierdwarsstraat, Rembrandtplein en Thorbeckeplein. De burgemeester heeft de politie gemandateerd om een gebiedsverbod op te leggen.

Naast deze maatregel is besloten dat er vanaf donderdag 9 juli cameratoezicht is op de kop van de taxistandplaats op het Leidseplein. Hier was eerder deze maand toe besloten door het College van Burgemeester en Wethouders. Ook deze maatregel wordt nu vervroegd ingevoerd.

Begin van deze week hebben burgemeester Cohen en wethouder Gerson (Verkeer) extra maatregelen aangekondigd. Zo zullen in het weekend extra toezichthouders aanwezig zijn op de taxistandplaats Leidseplein die zich richten op ritweigering en het hanteren van de juiste ritprijs.

Deze controles vinden plaats in samenwerking met de politie en de Inspectie van Verkeer en Waterstaat. Op de kop van de standplaats komt een permanente toezichtspost. Ook worden taxiklanten geïnformeerd over de hoogte van de taxiprijzen met behulp van een informatiebord en flyers.

Amsterdam neemt deze maatregelen voor de korte termijn in de hoop dat nu ook spoedig structurele aanpassingen gedaan worden in de landelijke Taxiwet.
Provincie:
Tag(s):