woensdag, 11. maart 2009 - 20:17

Geen auteursrecht voor zitzak

Haarlem

De rechtbank heeft woensdag 11 maart in de bodemprocedure de vordering van Fatboy om Qdesign te veroordelen tot schadevergoeding en het betalen van dwangsommen afgewezen. De rechtbank is tot het oordeel gekomen dat de Fatboy niet voor auteursrechtelijke bescherming in aanmerking komt omdat de Fatboy originaliteit mist.

De rechtbank heeft zich onder meer gebaseerd op een vonnis in kort geding van de rechtbank Den Bosch tussen Fatboy en een andere zitzakkenfabrikant. In die procedure is geoordeeld dat van een rechtsgeldig auteursrecht geen sprake was, omdat het eerste ontwerp van de Fatboy bleek te zijn ontleend aan een andere reeds bestaande zitzak.

De rechtbank Haarlem had al op 4 maart 2009 uitspraak gedaan in de civiele procedure die Fatboy had aangespannen tegen Qdesign. Fatboy had gevorderd Qdesign te veroordelen tot het betalen van schadevergoeding en dwangsommen.

Fatboy had zich op het standpunt gesteld dat Qdesign met de verkoop van haar zitzak de Lounge Pillow inbreuk heeft gemaakt op het auteursrecht van Fatboy op haar zitzak de Fatboy the Original.

De voorzieningenrechter had eerder in kort geding geoordeeld dat de Fatboy een oorspronkelijk werk is dat voor auteursrechtelijke bescherming in aanmerking komt.

Naar het oordeel van de voorzieningenrechter maakte de Lounge Pillow van Qdesign daarop inbreuk. De voorzieningenrechter had Qdesign onder meer bevolen al haar zitzakken in de maat 140 x 180 cm uit de handel te nemen.
Provincie:
Tag(s):