vrijdag, 13. februari 2009 - 15:39

Geen hulp van binnenuit bij ontsnapping uit Bijlmerbajes

Amsterdam

Uit onderzoek door Justitie is niet gebleken dat de gedetineerde, die op 11 december vorig jaar uit de Bijlmerbajes wist te ontsnappen, hulp van binnenuit heeft gehad. Dit schrijft de staatssecretaris van Justitie, Albayrak, in antwoord op kamervragen die hierover gesteld waren.

De hulpmiddelen van de ontsnapte gedetineerde heeft de gedetineerde zelf vervaardigd door diverse materialen uit de inrichting te verzamelen. De gedetineerde van wie de ontsnappingspoging niet is gelukt, heeft duidelijk aangegeven waar deze materialen vandaan komen. Het gaat om materialen die in elk gebouw aanwezig zijn, zoals schroeven en steunen van boekenplanken.

Het interne onderzoek van de P.I. Amsterdam naar de ontsnapping is inmiddels afgerond. Het hoofdkantoor DJI legt op dit moment de laatste hand aan zijn onderzoek.

Eerder pogingen
De afgelopen vijf jaar zijn er drie geslaagde ontvluchtingen geweest vanuit de Bijlmerbajes, twee in 2007 en één in 2008. Landelijk zijn er in zowel 2007 als 2008 vier geslaagde ontvluchtingen geweest. Alle ontvluchtingen en pogingen daartoe worden via een melding bijzonder voorval gemeld aan het hoofdkantoor van de DJI.

Ontsnappingen niet altijd openbaar gemaakt
Niet alle ontsnappingen en pogingen daartoe worden openbaar gemaakt, met het oog op de orde en veiligheid in de inrichtingen. Wanneer een gedetineerde zich onttrekt aan zijn detentie, worden de dagen vanaf dat moment tot het moment van aanhouding niet geteld als uitgezeten straf.
Provincie:
Tag(s):