donderdag, 26. februari 2009 - 13:48

'Geen melding van problemen door piloten kort voor landing'

Schiphol

De verongelukte Boeing 737-800 van Turkish Airlines bleek op zo'n 10 kilometer voor de landing nog geen problemen te ondervinden. Dit blijkt uit opnamen tussen de bemanning in de cockpit en het verkeerscentrum, zo meldt NOS Nieuws.

Op 15 kilometer voor de landing op de Polderbaan zeggen de Turkse piloten tegen de verkeersleiding: 'ATC approach Turkish 1951, turn left heading 210 cleared approach 18R.' Daarop reageert de verkeersleiding met 'THY 1951 "210 cleared, Turkish 1951'. "Dit is de laatste bocht voordat de baankoers wordt aangehouden voor de baan 18R op ongeveer 15 kilometer afstand van de landingsbaan.� Volgens een piloot, die de opnamen uit de cockpit heeft beluisterd, blijkt hier niet uit dat er enige communciatie is over een mogelijk probleem.

Ook op 10 kilometer afstand tot de Polderbaan blijkt er in de communicatie tussen de piloten en de verkeersleiding nog geen sprake te zijn van problemen met het toestel, “althans dit is niet gecommuniceerd naar de verkeersleiding", aldus De piloot. Daarna wordt de communicatie met de piloten overgenomen door de toren voor de landingsklaring.

Volgens de Nederlandse piloot zijn de laatste twee contacten tussen de Turkse vliegers en de toren wel “erg kort en haastig te noemen�.
Provincie:
Tag(s):