zaterdag, 3. oktober 2009 - 9:58

Geld bij notarissen in gevaar

Tien toonaangevende notariskantoren luiden in een brandbrief de noodklok bij de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB), want de omzetten en de winsten van de notarissen zijn ingestort. Dit maakt de Telegraaf vandaag bekend.

Inmiddels staan maar liefst 163 kantoren onder verscherpt toezicht en de notarissen kunnen niet langer meer instaan voor de service aan hun klanten.

De notarissen vragen zich in een brief aan de brancheorganisatie Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNV) af of de overheid nu ook steun gaat geven aan particulieren die na bijvoorbeeld de verkoop van hun huis, geld bij de notaris hebben ondergebracht, en dat kwijtraken.

Het schrijven van de notarissen wordt ondersteund door maar liefst zeven hoogleraren notarieel recht, onder wie de bekende professor mr. M.J.A. van Mourik.

Uit onderzoek van deze tien grote kantoren blijkt dat de gemiddelde omzet in twee jaar tijd enorm is teruggelopen. (van 624.000 euro naar 214.500 euro (eerste halfjaar 2009) per notaris).

Er wordt ook kritisch gekeken naar de KNB. "Te lang heeft de KNB een en ander met de mantel der liefde bedekt", zo stellen de grote kantoren uit onder andere Leeuwarden, Arnhem, Utrecht, Rotterdam, Tilburg, Breda, Amsterdam, Eindhoven en Utrecht.
Categorie:
Tag(s):