woensdag, 10. juni 2009 - 20:45

Gemeente bespaart drie miljoen door fraudeonderzoek

Almere

Onderzoek naar fraude met bijstandsuitkeringen heeft de gemeente Almere vorig jaar ruim drie miljoen euro aan bijstandsgeld bespaard. Daarnaast vorderde de gemeente nog eens bijna 150.000 euro aan onterecht uitbetaalde bijstand terug.

Fraude mag nooit lonen, vindt de gemeente Almere. Daarom controleert de unit Bijzondere Controle of Almeerders die een bijstandsuitkering aanvragen, er wel recht op hebben. Ook tips en signalen over mogelijke fraude met bijstandsuitkeringen trekt de unit na. Als blijkt dat het vermoedelijk gaat om langdurige fraude met een fraudebedrag van meer dan 6000 euro, dan komt de Sociale Recherche Flevoland in actie.

Na onderzoek vorderde de gemeente in 2008 in totaal 147.199 euro aan onterecht uitgekeerde bijstand terug. Onderzoek leidde datzelfde jaar in ruim eenderde van de gevallen tot afwijzing van de aanvraag voor een bijstandsuitkering. Op jaarbasis zou dit gaan om zo’n 2.497.000 euro aan niet uitgekeerd bijstandsgeld. Nog eens 667.600 euro werd in 2008 niet uitgekeerd nadat uitkeringen naar aanleiding van tips en signalen werden beëindigd. Twintig zaken werden overgedragen aan de Sociale Recherche Flevoland.
Provincie:
Tag(s):