dinsdag, 3. maart 2009 - 9:49

Gemeente De Bilt draagt kunst over aan Rijkscollectie

De Bilt

De gemeente De Bilt wil drie objecten uit haar gemeentelijke kunstcollectie overdragen aan de Rijkscollectie Nederlands Kunstbezit. Er zijn drie objecten die de gemeente wil afstoten; een tegeltableau met klok, een hangoor tafeltje en een kistbank. Deze drie objecten zijn na de Tweede Wereldoorlog geconfisqueerd van lokale NSB'ers.

De drie objecten die de gemeente in beheer heeft zijn vermoedelijk Joods eigendom. Daarom heeft de gemeente De Bilt besloten om deze drie objecten over te dragen aan de Rijkscollectie Nederlands Kunstbezit dat speciaal is opgezet om geroofde spullen terug te geven aan de rechtmatige eigenaren. De gemeente hoopt dat de drie objecten alsnog hun thuis zullen vinden.

De overdracht aan het Rijk maakt onderdeel uit van de opschoning van de gemeentelijke kunstcollectie. De kunstcollectie van de gemeente De Bilt was in de loop der tijd uitgegroeid tot een omvangrijke collectie van wisselende kwaliteit. Om deze collectie beheersbaar te maken is door een kunsthistoricus een opschoningsplan gemaakt. Deze opschoning nadert haar voltooiing.
Provincie:
Tag(s):