dinsdag, 13. januari 2009 - 14:46

Gemeente krijgen handreiking tegen zuipketen

Groningen

Gemeenten krijgen in de loop van dit jaar een 'handreiking' over hoe ze drankketen in hun gemeente kunnen aanpakken. Ook komt er een soortgelijk boekwerkje voor ouders over alcoholgebruik in de keten. Dat schrijven de ministers van Binnenlandse Zaken, van Volksgezondheid en voor Jeugd en Gezin aan de Tweede Kamer

In ruim dertig procent van de Nederlandse gemeenten zijn hokken en keten waar jongeren bijeen komen. Ondanks de sociale functie voldoen de keten meestal niet aan de bouwregelgeving en brandvoorschriften. Bovendien wordt er vaak en veel alcohol gedronken, vaak tegen betaling. Dat is in strijd met de drankwetgeving. Het kabinet wil dat wordt opgetreden tegen de zuipketen.

De Voedsel- en Waren Autoriteit is in 2007 gestart om de keten 'integraal' aan te pakken, daarbij gesteund door enkele pilotgemeenten. De bedoeling is om handhavingstrategieën te ontwikkelen. De Tweede Kamer wond zich in juni op omdat maar weinig gemeenten meededen aan de proef. Een meerderheid vond dat commerciële drankketen dan maar moesten worden gesloten. De VWA is de toezichthouder van de Drank- en Horecawet.
Provincie:
Tag(s):