vrijdag, 10. juli 2009 - 11:08

Gemeente kunnen SIOD inzetten tegen fraude

Arnhem

Gemeenten kunnen bij de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD) aankloppen om samen bijstandsfraude effectief te bestrijden. In navolging van een succesvolle samenwerkingsproef in Arnhem is het mogelijk dat gemeenten op vrijwillige basis en naar eigen behoefte gebruik kunnen maken van de SIOD expertise.

De gemeente blijft verantwoordelijk voor de handhaving van de regels, de SIOD verzorgt de opsporing. Dit stelt staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in een brief die zij vandaag aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.

In Arnhem is gebleken dat door de samenwerking met de SIOD de opsporing van uitkeringsfraude efficiënter en effectiever verloopt en dat de fraudealertheid van de medewerkers is toegenomen. Dit komt mede door de inzet van de digitale expertise en criminaliteitsanalisten van de SIOD. De SIOD heeft voor Arnhem 70 opsporingsonderzoeken gestart. Bij de 52 onderzoeken die zijn afgerond is voor ongeveer 1,4 miljoen euro aan uitkeringsfraude opgespoord.
Provincie:
Tag(s):