woensdag, 4. februari 2009 - 20:19

Gevaarlijke bom geruimd door Koninklijke Marine

Rotterdam

Duikers van de Duik-en Demonteergroep (DDG) van de Koninklijke Marine hebben woensdag 4 februari in de middag een Engelse 250 ponds vliegtuigbom onschadelijk gemaakt. De bom was in de zuigkop van de zandzuiger HAM 316 terechtgekomen tijdens zandwinning nabij de Nieuwe Waterweg. Dit heeft Defensie woensdag laten weten.

Deze bom was voorzien van een dubbel ontstekingsmechanisme, zowel in de neus als de staart. Na het onschadelijk maken van de bom, is deze overgeladen van de HAM 316 op het duikvaartuig Argus van de Koninklijke Marine.

De Argus vaart hem naar een veilige locatie waar de bom vanavond tot ontploffing wordt gebracht. Sinds 2005 zijn ruim zevenhonderd explosieven gemeld op de Noordzee die vrijwel allemaal door de Koninklijke Marine zijn geruimd.

Gevaarlijk klusje
De staartontsteker was vergelijkbaar met die van de bom die in april 2005 drie opvarenden van een vissersboot het leven kostte. In het geval dat het projectiel uit de zuigkop zou zijn gevallen, was deze mogelijk ontploft.

‘Op zich is een explosief in de zuigkop niet bijzonder. Bij zandwinning voor de kust van Den Helder is dit in het laatste kwartaal van 2008 ongeveer 170 keer voorgekomen. Het soort explosief en de wijze waarop deze in de zuigkop zat, met beide ontstekers vastgeklemd, maakte dit geval bijzonder en extra gevaarlijk’, meldt Defensie.

Instructies voor bemanning zandzuiger
De bemanning van de zandzuiger is na melding gelijk door de DDG geïnstrueerd over de te nemen maatregelen, mede omdat ze dicht bij een drukke vaarroute voeren. Gelijk met het DDG-team is ook het marineduikvaartuig Argus uit Den Helder vertrokken richting Hoek van Holland om de onschadelijk gemaakte bom van de HAM 316 over te nemen en naar een veilige locatie te brengen voor ontploffing.

Drukke tijden DDG
Het zand dat wordt gewonnen in de Noordzee, is bestemd voor aanleg van de tweede Maasvlakte. Dit jaar wordt er ongeveer 250 miljoen m3 zand gewonnen wat mogelijk ook een drukke tijd tot gevolg heeft voor de DDG.

Deze wordt door de Explosieven Opruimingsdienst Defensie ingezet voor specifiek maritieme klussen. Sinds 2005 is er melding gemaakt van meer dan zevenhonderd explosieven op de Noordzee. Deze zijn vrijwel allemaal door de Koninklijke Marine geruimd.
Provincie:
Tag(s):