vrijdag, 27. februari 2009 - 14:54

Gevangenisstraf en tbs voor veroorzaken gasexplosie

Utrecht

Een 22-jarige man die vorig jaar oktober in zijn woning in Utrecht een gasexplosie veroorzaakte, is vrijdag door de rechtbank Utrecht veroordeeld tot een gevangenisstraf van negen maanden en tbs met dwangverpleging.

De man wilde op 25 oktober vorig jaar zelfmoord plegen. Hij draaide de gaskraan in zijn woning open, maar bedacht zich na een kwartier en draaide de kraan weer dicht. Hij zette geen raam of deur open om het gas te laten verdwijnen en stak desondanks na een half uur een sigaret op. Hierdoor ontstond een ontploffing, waarbij onder meer de gevel van twee woningen compleet vernield raakte. De rechtbank achtte wettig en overtuigend bewezen dat verdachte opzettelijk, in voorwaardelijke zin, een ontploffing teweeg heeft gebracht.

De rechtbank achtte de verdachte vanwege een persoonlijkheidsstoornis verminderd toerekeningsvatbaar. Vanwege de hoge kans op recidive en de ernst van zijn persoonlijkheidsstoornis was de rechtbank daarnaast van oordeel dat het opleggen van de maatregel tbs met dwangverpleging noodzakelijk is.
Provincie:
Tag(s):