vrijdag, 18. september 2009 - 20:06

Gevangenisstraf voor corrupte politieagent

Utrecht

Een 45-jarige voormalige politieambtenaar is vrijdag door de rechtbank in Utrecht veroordeeld tot een gevangenisstraf van 18 maanden, waarvan zes maanden voorwaardelijk. De rechtbank achtte de man schuldig aan het vervalsen van een proces-verbaal, het aannemen van steekpenningen en het verduisteren van een zwaailamp.

De rechtbank rekende de voormalige politieman vooral het vervalsen van een proces-verbaal zwaar aan. De rechtbank was van oordeel dat het handelen van de man het rechtssysteem in de kern heeft aangetast. De rechtspraak kan niet functioneren wanneer de rechter niet kan vertrouwen op op ambtseed opgemaakte processen-verbaal van politieambtenaren. Van een politieagent wordt volledige integriteit en onkreukbaarheid verwacht. ,,Het valselijk opmaken van een proces-verbaal door een politieambtenaar raakt het hart van het politiewerk en het zet de wél integere politiecollega’s te kijk’’, aldus de rechtbank.

De rechtbank legde een lagere straf op dan de dertig maanden (waarvan zes voorwaardelijk) die de officier van justitie had geëist, omdat het veel te lang heeft geduurd voordat de zaak inhoudelijk is behandeld. De verdachte werd al in mei 2007 aangehouden. De rechtbank vond het kwalijk dat het Openbaar Ministerie de zaak ruim een jaar ‘op de plank’ heeft laten liggen. ,,In een dergelijke zaak, waarbij een politieagent wordt verdacht van corruptie, is het in het belang van zowel verdachte als de maatschappij dat de zaak zo snel mogelijk bij de rechtbank wordt aangebracht.’’ De rechtbank liet verder de positieve proceshouding van de agent in zijn voordeel meewegen.

Een 30-jarige man en 35-jarige vrouw uit Utrecht werden veroordeeld tot een gevangenisstraf van één jaar. Zij hadden de agent omgekocht en werden daarnaast veroordeeld wegens het medeplegen van verduistering van de zwaailamp en het voorhanden hebben van wapens en munitie.
Provincie:
Tag(s):