dinsdag, 10. maart 2009 - 13:53

Gevangenisstraf voor poging tot doodslag op Poolse man

Woerden

Een 30-jarige man uit Woerden is dinsdag door de rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van 18 maanden, waarvan zes maanden voorwaardelijk, wegens poging tot doodslag op een Poolse man. De man werd vrijgesproken van de verdenking van doodslag. De inwoner van Woerden was in juni 2008 betrokken bij een massale vechtpartij in het centrum van die plaats. De Poolse man raakte bij de vechtpartij gewond aan zijn hoofd en overleed enkele dagen later in het ziekenhuis.

Het slachtoffer kreeg zowel tijdens een vechtpartij tussen een viertal Polen en een groep jongeren voor een café in Woerden, als verderop aan de Voorstraat klappen en schoppen. De rechtbank achtte op basis van de verklaring van twee medeverdachten bewezen dat de verdachte op de Voorstraat een harde trap tegen het hoofd van het slachtoffer heeft gegeven.

De rechtbank achtte echter niet bewezen dat deze trap de dood van het slachtoffer tot gevolg heeft gehad. Deskundigen konden op basis van het dossier niet bepalen welk letsel het gevolg was van de eerste vechtpartij en welk letsel het gevolg was van de tweede vechtpartij.

Omdat niet kan worden vastgesteld dat het overlijden van het slachtoffer werd veroorzaakt door het trappen van de verdachte, moet de rechtbank er van uitgaan dat het overlijden van het slachtoffer niet aan hem kan worden verweten. ,,Dit betekent dat de omstandigheid dat het slachtoffer is overleden - hoe onbevredigend dat voor de nabestaanden overigens zal zijn - bij het opleggen van de straf geen rol mag spelen'',aldus de rechtbank. De rechtbank legde daarom een gevangenisstraf op van 18 maanden, waarvan zes voorwaardelijk.
Provincie:
Tag(s):