donderdag, 15. januari 2009 - 10:16

Gevolgen kredietcrisis voelbaar op woningmarkt

Den Bosch

Na een slecht vierde kwartaal komt de prijsdaling op de Nederlandse woningmarkt in 2008 uit op 1,8% (1). Dit meldt de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) in haar analyse van de woningmarkt in het vierde kwartaal van 2008, die donderdag is gepresenteerd. .

In het vierde kwartaal werd slechts één op zes te koop staande woningen verkocht. Een kwartaal eerder was dat nog bijna één op vier. Het sterk afgenomen consumentenvertrouwen is de belangrijkste oorzaak. Vooral dure woningen zijn moeilijker verkoopbaar; in het goedkopere segment zijn de negatieve effecten minder voelbaar. Door de verbeterde betaalbaarheid liggen in dit segment dan ook de grootste kansen op herstel van de markt.

De effecten van de kredietcrisis waren vooral in het laatste kwartaal van 2008 duidelijk voelbaar op de woningmarkt. Voor het eerst sinds 1990 was er sprake van een aanmerkelijke daling van de huizenprijzen. Na een matig derde kwartaal (- 0,7%) zakte de prijs in het vierde kwartaal verder met 2,5%.

Vooral de regio's Den Bosch en Amsterdam vallen op door een sterke prijsdaling van respectievelijk -6,2% en -5,7% ten opzichte van het derde kwartaal. Alleen in de regio Zutphen nam de prijs toe, met 2,8%.

De lagere prijsontwikkeling was onder meer in het centrum van de Randstad duidelijk voelbaar. Hier was er sprake van een sterke toename van het aantal te koop staande woningen met 23%, waar dit cijfer voor Nederland 13% bedroeg.
Categorie:
Tag(s):