woensdag, 13. mei 2009 - 9:44

Gewaarschuwd met een wit voetje

Een witte papieren voet met daarop de tekst: DEZE SCHOENAFDRUK HAD VAN EEN INSLUIPER KUNNEN ZIJN….De bewoner die deze voet in zijn huis vindt, zal wel even schrikken.

De politie legt namelijk alleen een witte voet in iemands huis als het voor inbrekers gemakkelijk is om binnen te komen: bijvoorbeeld via een openstaande deur of raam.

De politie hoopt bewoners hiermee mensen alert te maken, zodat zij hun huis beter afsluiten. Inbrekers moeten zo meer moeite doen om in te breken.

Stijging inbraken
Uit cijfers van Politie Hollands Midden blijkt dat in haar regio het aantal woninginbraken de eerste drie maanden van dit jaar is gestegen.

In januari bijvoorbeeld met dertien procent. Om de inbraken terug te dringen, start de politie nu de campagne ‘Witte Voeten’. Bij de korpsen Kennemerland en Amsterdam Amstelland is de campagne al met succes uitgevoerd.

Werkwijze
Politieagenten kijken in een wijk uit naar huizen waar inbrekers gemakkelijk naar binnen kunnen gaan. Vervolgens leggen zij de papieren voetjes neer in het huis, waarmee de bewoners gewezen worden op het risico van een openstaande deur of raam, zonder dat zij zelf in de buurt zijn.

De politie zal later met de bewoners contact opnemen om uitleg te geven over het witte voetje. Tevens worden dan tips gegeven hoe men insluipingen kan voorkomen.

Naast het verspreiden van de voetjes, doet de politie er alles aan om woninginbrekers op te sporen. Bij iedere woninginbraak waarvan aangifte is gedaan, start de politie een (buurt)onderzoek en vindt er indien nodig forensisch onderzoek plaats. Daarnaast houdt de politie extra toezicht in wijken waar een verhoogd risico is op woninginbraken.
Provincie:
Tag(s):