vrijdag, 3. april 2009 - 9:35

GGD-Amsterdam ernstig bezorgd over toename soa's

Amsterdam

Het aantal mensen in Amsterdam dat geïnfecteerd bleek met seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s) als hiv, chlamydia, syfilis en hepatitis C is in het afgelopen jaar sterk toegenomen.

Dat blijkt uit cijfers van de GGD Amsterdam. De gezondheidsdienst maakt zich zorgen over de voortdurende stijging en is bang voor een piek vergelijkbaar met die van midden jaren tachtig.

De GGD Amsterdam registreerde in 2008 het grootste aantal nieuwe hiv-diagnosen ooit: 178. Dat is bijna de helft van alle landelijk gerapporteerde hiv- diagnosen.

Hierbij speelt wel een rol dat de GGD meer mensen dan ooit op hiv testte. Syfilis (15 procent meer) en hepatitis C zijn vooral gestegen onder homoseksuele mannen. Onder jongeren jonger dan twintig jaar is het aantal gevallen van chlamydia sterk gestegen.

Toename hepatitis C
Vooral de toename van hepatitis C (een ziekte die wordt overgedragen door bloedcontact) onder homoseksuele mannen is een probleem, legt hoofd infectieziekten van de GGD Han Fennema uit. ,,We zien de ziekte steeds vaker bij mannen die ook al met hiv geïnfecteerd zijn.

Behandeling bij deze groep is maar deels succesvol. Onderzoek laat zien dat vroege behandeling van hepatitis C belangrijk is voor het succes ervan. Hepatitis C kan onbehandeld leiden tot ernstige complicaties waaronder leverkanker; dragers van beide virussen hebben dus een serieus probleem.’’

Afgenomen angst voor AIDS
Een mogelijke verklaring voor het groeiende aantal mensen met een soa in de hoofdstad is de afgenomen angst voor AIDS. Fennema: ,,De afname van het aantal soa’s in de loop van de jaren tachtig liftte mee op de angst voor hiv. Dat virus is nu veel beter te behandelen, waardoor het risicogedrag weer toeneemt.

De trends die we zien baren ons zorgen. Hoewel we al veel doen - in 2008 werden 28.000 mensen op de polikliniek in Amsterdam nagekeken op een soa - krijgen we de laatste tijd steeds sterker het gevoel dat we achter de feiten aan lopen’’, zegt Fennema. ,,Soa-preventie is weer hard nodig.’’ Hoe die preventie precies vorm moet krijgen weet de GGD nog niet.
Provincie:
Tag(s):