dinsdag, 6. januari 2009 - 16:57

GGD en politie houden dak- en thuislozen extra in de gaten met vorst

Regio

Met de strenge vorst is de GGD Drenthe extra alert op mensen die geen warme plek hebben om te overnachten. Dak- en thuislozen lopen met deze kou het gevaar onderkoeld te raken. De GGD vraagt inwoners van Drenthe ook op te letten. Mensen die zich om iemand in de omgeving zorgen maken, kunnen dat melden bij het meldpunt OGGz van de GGD Drenthe, telefoonnummer (0900) 3722722.

Vooral thuislozen, mensen die in een onderkomen leven zonder gas, water of licht, hebben extra aandacht nodig. In Drenthe is bekend dat er mensen wonen in schuurtjes, zelfgebouwde hutjes of in een huis dat niet is aangesloten op nutsvoorzieningen. Deze groep is lastiger in de gaten te houden dan daklozen, omdat ze niet zichtbaar zijn. Deze mensen zoeken vaak zelf geen hulp. Toch is overnachten in een onverwarmd onderkomen net zo gevaarlijk als slapen op straat.

Juist omdat thuislozen moeilijk te traceren zijn, is de Drentse hulpverlening voor een groot deel afhankelijk van meldingen door mensen uit de omgeving. Kent u iemand die in een onderkomen leeft dat ongeschikt is voor deze kou, dan kunt u dat melden bij het Meldpunt OGGz, telefoonnummer (0900) 3722722. Het meldpunt is bereikbaar op werkdagen van 9.00 tot 16.30 uur. Als iemand zich in een levensbedreigende situatie bevindt, belt u natuurlijk altijd 112. Na een melding wordt de situatie zo snel mogelijk ingeschat en worden passende maatregelen getroffen.

De afgelopen dagen is een aantal personen tijdelijk ondergebracht bij een opvang, omdat hun verblijfplaats niet voldoende beschermde tegen de kou. Bij een gevoelstemperatuur van vijf graden onder nul is er al een reëel gevaar voor bevriezing van lichaamsdelen en onderkoeling. Als iemand alcohol of drugs heeft gebruikt is dit risico nog eens een stuk groter.
Provincie:
Tag(s):