maandag, 20. juli 2009 - 17:50

GL wil van ingewikkelde regels voor mini-windmolens af

Den Haag

De regels voor mini-windmolens moeten versoepeld worden. Dat vindt GroenLinks-Kamerlid Kees Vendrik. Nu vallen kleine windmolens onder dezelfde wetgeving als de grote windmolens. De lange procedure maakt het voor veel mensen onaantrekkelijk een kleine windmolen op hun dak te plaatsen.

Nederland is koploper in de productie van mini-windmolens, zo blijkt uit het visiedocument van de NWEA. Dit zijn windmolens die zo klein zijn dat ze op gebouwen, industrieterreinen of langs wegen geplaatst kunnen worden.

Ondanks het feit dat de helft van de modellen mini-windmolens hier geproduceerd worden, zijn er in Nederland maar 300 mini-windmolens in gebruik. Dat komt doordat mini-windmolens in Nederland aan dezelfde wetgeving moeten voldoen als grote windmolens. De lange ingewikkelde procedures maken het bijzonder onaantrekkelijk om een miniwindmolen te plaatsen.

Kees Vendrik heeft daarom schriftelijke vragen gesteld aan Minister van der Hoeven (EZ) over de mogelijkheden voor kleine windturbines in Nederland.
Provincie:
Tag(s):