zaterdag, 10. januari 2009 - 1:52

Gladheidbestrijding

Renkum

De gemeente Renkum zet momenteel al haar capaciteit in om de gladheid binnen de gemeente tijdens deze vorstperiode te bestrijden. Toch zijn er nog openbare ruimten bedekt met sneeuw waardoor het glad blijft. Dit komt door de aard van de vorstperiode en de beperkte beschikbaarheid van personeel en strooiwerktuigen.

Voorlopig lijkt de vorstperiode aan te houden. De gemeente Renkum doet daarom een beroep op haar inwoners en ondernemers om de stoep voor hun huis en onderneming schoon te houden.

In het vastgestelde strooiplan hebben bepaalde verhardingen prioriteit. Primaire strooiroutes zijn voornamelijk wegen en fietspaden voor doorgaand verkeer en busbanen. Deze worden momenteel machinaal gestrooid. Secundaire routes zijn de wijkomsluitende wegen. Bij aanhoudende vorst, sneeuwval en gladheid worden ook de binnenwegen gestrooid. De routes voor minder validen en ouderen en bushaltes worden momenteel handmatig gestrooid door medewerkers van Wijkbeheer.

Als de temperatuur overdag rond het vriespunt ligt, ontstaat er als gevolg van het strooien een natte brei. ’s Nachts vriest dit weer stevig aan waardoor er op verhardingen weer gladheid ontstaat. Zo verliest het gestrooide zout zijn werking en moet hetzelfde strooiproces worden herhaald en dezelfde strooiroutes worden gereden. Het gestrooide zout werkt bovendien niet optimaal bij weinig vervoersbeweging. Hierdoor is het moeilijk om alle locaties binnen de gemeente Renkum te bereiken.

Er is een gladheidmeetpunt waardoor de gladheid voor het strooigebied kan worden bepaald. Hiervoor wordt de luchttemperatuur, de luchtvochtigheid en de wegdektemperatuur gemeten. Door middel van het gladheidmeetpunt kan de tijd worden bepaald wanneer er gestrooid moet worden zodat er vóór de vorst al zout water op de weg ligt. Meteo Consult bewaakt dit meetpunt en bij kans op gladheid wordt de strooileider gealarmeerd. In overleg wordt bepaald of er gestrooid gaat worden of niet.

Voor het strooien wordt nat zout gebruikt. Dit is een combinatie van water en zout. In de strooivoertuigen zit droog zout en speciale zoutwatertanks. Als dit wordt gecombineerd blijft het zout op de weg plakken. Als er alleen zout wordt gestrooid verwaait het.
Provincie:
Tag(s):