dinsdag, 19. mei 2009 - 22:18

Glasvezel naar elke woning in Meppel

Meppel

Als eerste stad in de drie noordelijke provincies zullen alle woningen in Meppel worden aangesloten op een zeer snel glasvezelnetwerk. De aanleg en exploitatie van het glasvezelnetwerk worden gedaan door Glashart Meppel, onderdeel van het bedrijf Reggefiber dat in heel Nederland glasvezelnetwerken aanlegt. Voor de gemeente Meppel gaat er met de aanleg van het netwerk een lang gekoesterde wens in vervulling. Goede digitale netwerken versterken de ontwikkeling op het gebied van economie, onderwijs, zorg, wonen, werken en cultuur.

Glasvezel wordt gezien als de toekomst van de digitale wereld. Met glasvezel hebben consumenten toegang tot supersnel internet, telefonie en televisie. Maar ook nieuwe telecommunicatietoepassingen worden mogelijk, bijvoorbeeld beveiliging op afstand, telewerken en zorg op afstand. In ons huidige leven zijn telecom-diensten niet meer weg te denken. Denk hierbij aan internet, bellen en televisie. De ontwikkelingen gaan steeds verder. Met glasvezel haalt men de toekomst in huis. De datacapaciteit is veel hoger dan via de bestaande TV en telefonienetwerken. Hiermee is internet echt supersnel geworden en kunnen diensten als HDTV moeiteloos worden doorgegeven. Maar dan houdt de glasvezelkabel nog genoeg ruimte over voor vele andere diensten zoals interactieve televisie of diensten voor onderwijs of zorg.

De gemeente Meppel en Glashart Meppel sluiten een convenant af over de aanleg van glasvezel in Meppel. In dit convenant worden afspraken gemaakt om de overlast voor de inwoners van Meppel zoveel mogelijk te beperken. Zo zullen de werkzaamheden waar mogelijk worden afgestemd met andere plannen die in de stad spelen om te voorkomen dat de straat kort na elkaar twee keer opengebroken moet worden. Ook is er afgesproken dat Glashart Meppel de inzet van lokaal en regionaal gevestigde onderaannemers zal bewerkstelligen om deze grootschalige en arbeidsintensieve investering extra ten gunste te laten komen van de lokale economie.

Het plan van Glashart Meppel is om na de zomervakantie te beginnen met de aanleg van het glasvezelnetwerk in Meppel. Dat houdt in dat gefaseerd in alle straten van Meppel glasvezelkabels gelegd zullen gaan worden. De bewoners van Meppel kunnen vervolgens zelf kiezen of ze de glasvezelaansluiting ook door willen laten trekken naar hun meterkast. De ervaring in andere gemeenten is dat meer dan 90% van de huishoudens daar voor kiest. Overigens bestaat er geen verplichting om de diensten vervolgens ook af te nemen.
Provincie:
Tag(s):