vrijdag, 27. februari 2009 - 16:22

Goes met Groningen eerste Fairtrade Gemeente van Nederland

Na onder andere Engeland, België, Italië, Finland en de Verenigde Staten mag nu ook Nederland de eerste Fairtrade Gemeenten verwelkomen. Donderdag maakte Jan Pronk, juryvoorzitter van de Fairtrade Gemeente campagne, bekend dat Groningen en Goes als eerste Nederlandse gemeenten de titel ‘Fairtrade Gemeente’ hebben verdiend.

Beide gemeenten hebben aantoonbaar gemaakt dat de lokale overheid, bedrijven, organisaties en consumenten bijzonder veel aandacht besteden aan fairtrade. Door producten te (ver)kopen die volgens eerlijke voorwaarden zijn verhandeld, leveren zij een belangrijke bijdrage aan armoedebestrijding en duurzame ontwikkeling van kleine boeren en producenten in ontwikkelingslanden. De jury reikt de titel ‘Fairtrade Gemeente’ op maandag 9 maart officieel uit aan Goes en Groningen.

Juryvoorzitter Jan Pronk is vol lof over Groningen en Goes: ‘De lokale gemeenschap heeft ontzettend hard gewerkt om dit mogelijk te maken. Er zijn pioniers nodig om zo’n internationaal fairtrade-initiatief van de grond te tillen. De werkgroepen in Groningen en Goes hebben hun nek uitgestoken om van Fairtrade Gemeente een succes te maken in Nederland. Ik hoop dan ook dat veel gemeenten in Nederland dit goede voorbeeld zullen volgen, zodat steeds meer kleine boeren en producenten in ontwikkelingslanden zich via eerlijke handel duurzaam kunnen ontwikkelen.’

Op maandag 9 maart overhandigt een jurylid van de Fairtrade Gemeente campagne de titel officieel aan burgemeester Jacq. Wallage van Groningen en burgemeester Dick van der Zaag van Goes. Beide gemeenten hebben allerlei Fairtrade festiviteiten georganiseerd om het behalen van de titel te vieren.

Groningen en Goes verdienen de titel omdat beide gemeenten voldoen aan de criteria. Goes zette fairtrade op verschillende manieren in de schijnwerpers. Zo opende burgemeester Van der Zaag 3 november 2008 de Goese Fair Trade week door verantwoorde boodschappen te doen in de Jumbo, stond de kerstmarkt in het teken van eerlijke cadeau’s en reikte de gemeente op 7 februari 2009 fairtrade theepakketten uit aan de Goese horeca. Groningen heeft fairtrade actief onder de aandacht gebracht van ondernemers en consumenten. Zij organiseerden onder meer een Fair Trade Vakbeurs en voerden een publiekscampagne om fairtrade inkopen voor Sinterklaas en Kerst te stimuleren.

‘Fairtrade Gemeente’ is een eervolle titel die aangeeft dat de plaatselijke gemeenschap bijzonder veel aandacht besteedt aan fairtrade. Een gemeente kan de titel verdienen als ze aantonen dat zij aan zes campagnecriteria voldoen. Een lokale werkgroep, met een goede vertegenwoordiging van de lokale samenleving, stuurt de campagne binnen de gemeente aan. Supermarkten, winkels, horeca en gemeentehuis verkopen of gebruiken zoveel mogelijk fairtrade producten. Maatschappelijke instellingen in de gemeente zoals scholen, ziekenhuizen, sportkantines tonen aan dat zij fairtrade producten gebruiken of voorlichting geven over eerlijke handel. Bedrijven zijn actief met maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Fairtrade producten zijn verhandeld volgens eerlijke handelsvoorwaarden, zodat kleine boeren en producenten in ontwikkelingslanden de kans krijgen zich op eigen kracht te ontwikkelen en te werken aan een duurzame toekomst.

In België en Groot-Brittannië is de Fairtrade Gemeente campagne al een groot succes. Het publieksinitiatief begon in Engeland, waar Garstang in 2000 de eerste Fairtrade Gemeente van de wereld werd. Inmiddels zijn er al 630 Fairtrade Gemeenten verdeeld over achttien landen. Er is zelfs een ‘Fairtrade Land’: Wales. Vanaf vandaag heeft Nederland dus ook twee Fairtrade Gemeenten. Momenteel zijn in Nederland zijn nog tien andere gemeenten druk bezig om de titel te bemachtigen.

De Fairtrade Gemeente campagne in Nederland is een initiatief van de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels, Stichting Max Havelaar, Vereniging COS Nederland en ontwikkelingsorganisatie ICCO. De organisaties vormen samen de stuurgroep van de Fairtrade Gemeente campagne.
Provincie:
Tag(s):