vrijdag, 19. juni 2009 - 13:52

Google Streetview leidt naar verdachten straatroof

Groningen

Het roofcoördinatieteam van de politie heeft deze week op unieke wijze twee broers (24), beiden zonder vaste woonplaats, aangehouden voor diefstal met geweld. De politie kwam de tweeling op het spoor dankzij Google Streetview, een applicatie op het Internet.

Een 14-jarige jongen uit Groningen had begin september 2008 aangifte gedaan van een straatroof. Hij was volgens eigen zeggen in de Merwedestraat door één van de mannen van zijn fiets getrokken, waarna de tweede man op hem was gaan zitten. De knaap werd vervolgens beroofd van een geldbedrag van 165 euro en een mobiele telefoon. De verdachten wisten hierna met de buit te ontkomen.

Foto
In maart 2009 nam de jonge aangever wederom contact op met de politie. De jongen had op Google Streetview een foto ontdekt, waarop hij en de twee straatrovers in de Merwedestraat stonden afgebeeld.

De foto was gemaakt vlak voordat de jongen werd beroofd door het duo. Omdat de gezichten van de verdachten en ook die van het slachtoffer op deze applicatie onherkenbaar waren gemaakt, nam de politie contact op met Google in Amerika.

In juni kreeg de politie de originele foto opgestuurd. Een rechercheur van het roofcoördinatieteam herkende al snel één van de verdachten. Het betrof één van de twee later aangehouden mannen. Al snel werd duidelijk dat de andere man zijn tweelingbroer was.

Herkenning en ontkenning
Beide verdachten herkenden zich op de foto van Google. Zij ontkenden echter het 14-jarige slachtoffer te hebben beroofd. Wel bekende één van de broers dat hij geld van de jongen had verduisterd. Hij werd daarnaast gehoord over vier andere strafbare feiten.

De verdachte bekende dat hij dit jaar in Groningen een telefoon en een laptop had gestolen. Daarnaast had hij geld opgenomen met een gestolen pinpas en iemand opgelicht. De man bleef vastzitten, omdat hij een openstaande boete niet kon betalen.

Zijn broer werd na verhoor in vrijheid gesteld. De politie maakt proces-verbaal op tegen de verdachten. De officier van justitie zal op grond van het dossier beslissen wat met de verdachten gaat gebeuren.
Provincie:
Tag(s):