woensdag, 13. mei 2009 - 10:50

Gorillavrouwtje in Gaia-Park overleden

Kerkrade

Gorillavrouw Irala van GaiaPark Kerkrade Zoo is dinsdag 12 mei overleden. Eerder dit jaar was ze al enkele weken ziek, maar de opleving die na de medische behandeling volgde bleek van korte duur. Dit maakt het GaiaPark vandaag bekend.

Irala was een stille maar dominante gorillavrouw van 24 jaar oud. Ze leidde sinds de opening in 2005 een gemoedelijk leventje op het groene gorilla-eiland van GaiaPark.

Ze hield van lekker eten en het grootste deel van de dag at ze van het verse gras op het eiland of ze lag te rusten. In 2006 kreeg Irala samen met zilverrug Makula een gezonde dochter in GaiaPark.

Half februari werd Irala ziek. Ze at niet goed en was erg lusteloos. Dierenarts Christine Kaandorp heeft haar daarom verdoofd en onderzocht. Na behandeling met antibiotica knapte Irala weer goed op en begon ze weer als vanouds lekker te eten.

In maart konden de gorilla’s weer voor de eerste keer sinds de winter naar buiten en daar genoot Irala zichtbaar van. Vorige week ging Irala’s gezondheid echter plotseling weer achteruit. Haar buik werd steeds dikker en hoewel ze heel goed bleef eten, was aan haar armen, benen en gezicht te zien dat ze erg vermagerde.

Naar aanleiding van deze verslechtering is direct actie ondernomen om een team van specialisten naar GaiaPark te halen. Esaote Pie Medical uit Maastricht, een bedrijf met veel ervaring binnen dierentuinen, stelde een mobiel echo apparaat ter beschikking om in Irala’s buik te kunnen kijken.

Nadat dierenarts Kaandorp Irala verdoofd had, bediende Yvonne Soons van Pie Medical het echo apparaat. Radioloog Wim van de Kreeke van het Atrium Ziekenhuis in Heerlen kon al snel de diagnose stellen: Irala had eierstokkanker met uitzaaiingen naar de lever en de rest van de buikholte.

Er zat ook veel vocht en lucht in haar buikholte, wat de dikke buik verklaarde. In de humane geneeskunde is een zover gevorderd stadium van kanker ondanks intensieve chemokuur en bestralingen niet meer te genezen. Dit in combinatie met het feit dat een dergelijke behandeling voor gorilla’s niet mogelijk is, deed het team besluiten om Irala uit haar lijden te verlossen.
Provincie:
Tag(s):