donderdag, 25. juni 2009 - 8:42

Greenpeace bouwt kernafvalopslag voor tweede kerncentrale

Middelburg

Greenpeace is donderdagochtend begonnen met de bouw van een opslagplaats voor kernafval voor de nieuwe kerncentrale die energiebedrijf Delta wil bouwen. Voor het hoofdkantoor van Delta in Middelburg zijn vaten radioactief afval opgestapeld met een stevig hek erom heen.

Naast de opslagplaats hangt een groot spandoek met de tekst ‘Tweede kerncentrale? Gevaarlijk Delta-plan’. Met deze actie wil Greenpeace Delta met de neus op de feiten drukken: een kerncentrale produceert niet alleen elektriciteit maar ook kernafval dat 240.000 jaar gevaarlijk blijft en al die tijd ergens moet worden opgeslagen. Een kerncentrale zal ons niet helpen in de strijd tegen klimaatverandering; door de enorme investering wordt de ontwikkeling van een écht schone energievoorziening geblokkeerd.

Delta zal vandaag de eerste stap zetten in de officiële vergunningaanvraag voor de tweede kerncentrale. �De tweede kerncentrale zal veel meer kernafval produceren dan de oude centrale in Borssele. We weten al niet wat we met het afval daarvan aanmoeten�, aldus Ike Teuling, campagneleider kernenergie bij Greenpeace.

Kernafval uit de oude kerncentrale Borssele wordt nu voor honderd jaar opgeslagen in een betonnen bunker in Zeeland. Daarna zullen vele toekomstige generaties de zorg moeten dragen voor deze stralende erfenis. Voor Borssele-2 zullen een flink aantal opslagbunkers bijgebouwd moeten worden.

Delta neemt een groot risico door een nieuw type kerncentrale te willen bouwen. Van dit soort reactoren werkt er wereldwijd nog niet een. Nieuwbouwprojecten in Finland en Frankrijk lopen door een gebrek aan expertise uit op een fiasco.

Veiligheidsschandalen en constructiefouten volgen elkaar in snel tempo op. De nucleaire veiligheidsautoriteiten in Finland en Frankrijk hebben naar aanleiding daarvan de bouw zelfs voor korte tijd stilgelegd. Niemand weet nog of dit type centrale veiliger zal zijn dan de bejaarde kerncentrale Borssele.

De kosten van de toch al peperdure plannen van Delta zullen onbeheersbaar blijken. In Finland zijn de kosten voor de kerncentrale in aanbouw ondertussen verdubbeld tot bijna 5 miljard Euro, in Frankrijk zal de centrale 30% meer kosten dan begroot.

Het lokale energiebedrijf Delta, geheel in eigendom van de provincies en gemeenten, zal dit soort astronomische budgetoverschrijdingen niet kunnen financieren. De inwoners van Zeeland zullen de rekening hiervoor gepresenteerd krijgen.

Greenpeace zal er alles aan doen om de bouw van deze gevaarlijke en onnodige kerncentrale tegen te houden. Ike Teuling: “Kernenergie is een obstakel om ons klimaat te redden. Slimmer energiegebruik en echt schone energie zoals wind- en zonne-energie kunnen het klimaat redden. Kernenergie is een dwaalspoor met dramatische gevolgen voor onze veiligheid en het milieu�.
Provincie:
Tag(s):