zaterdag, 10. oktober 2009 - 16:48

Greenpeace voert actie met 'Balkenendes'

Actievoerders van Greenpeace, verkleed als premier Balkenende, drijvend op een ijsschots, proberen zaterdag de kolenimport in de Rotterdamse haven te blokkeren.

In de monding van de Mississippi-haven drijven zes ijsbergen waardoor de kolenschepen niet kunnen lossen. Actievoerders van Greenpeace en drie premiers Balkenende staan op de schotsen, met op de achtergrond enorme kolenbergen. Op een spandoek staat een aanmoediging voor de minister-president: “JP: stop CO2!”. Met rubberboten en kano’s ondersteunen actievoerders de blokkade.


Kolen zijn wereldwijd verantwoordelijk voor een derde van de uitstoot van CO2. “Als we het gebruik van kolen niet zo snel mogelijk stoppen, rijst de temperatuur de pan uit. Ernstige klimaatverandering zal leiden tot water- en voedseltekorten voor honderden miljoenen mensen, overstromingen en droogtes, en massaal uitsterven van planten- en diersoorten,” aldus Rolf Schipper, campagneleider Klimaat & Energie bij Greenpeace. “De echte premier Balkenende kan in Kopenhagen bijdragen aan het voorkomen van een klimaatramp.”

In december beslissen wereldleiders in Kopenhagen over een nieuw klimaatakkoord. Greenpeace voert het hele jaar wereldwijd de ‘You turn the earth’-campagne om ervoor te zorgen dat daar een sterk akkoord uit komt.

In een sterk klimaatakkoord verplichten rijke landen zich om 40 procent minder CO2 uit te stoten. Bovendien moeten ze ontwikkelingslanden ondersteunen met 110 miljard euro per jaar, zodat zij de gevolgen van klimaatverandering kunnen tegengaan, hun bossen kunnen beschermen, en schone energie kunnen ontwikkelen.

Op de internetcommunity Hyves, www.greenpeace.nl/youturn, hebben al ruim 150.000 Nederlanders een persoonlijke oproep gedaan aan Jan Peter Balkenende. Ook bekende Nederlanders als Ruud de Wild, Ellen ten Damme, Alain Clark, Egbert Jan Weeber en Floortje Dessing steunen Greenpeace in haar campagne.

Update

De politie heeft een eind gemaakt aan de actie van Greenpeace. De actie bestond uit een blokkade: een lange kabel waaraan rubberbootjes en ijsschotsen vastzaten. Zo probeerden ze de komst van een kolenschip ;in de haven tegen te gaan.

Rond half acht zaterdagavond was het de politie gelukt de kabel weg te halen en de demonstranten uit het water te halen. Tot nu toe heeft de politie twintig personen gearresteerd.
Provincie:
Tag(s):