donderdag, 22. januari 2009 - 13:26

Griepepidemie breidt zich uit

Utrecht

Twee keer zoveel mensen griep als vorig jaar deze tijd. De griepepidemie breidt zich dus flink uit. Inmiddels zijn ruim twee keer zoveel mensen ziek als vorig jaar.

Dat blijkt uit rapportage van de huisartsen van de peilstations van het NIVEL. 131 op de 100.000 inwoners met griepachtige klachten. De week ervoor waren dat er nog 104.

De griepepidemie in Nederland is nog niet over haar hoogtepunt heen. De epidemie is over heel Nederland verspreid en is enkele weken eerder begonnen dan in de afgelopen jaren. Er zijn ruim twee keer zoveel mensen ziek als op het hoogtepunt van de milde epidemie van vorig jaar.

Van een epidemie is sprake als de huisartsen van de peilstations twee achtereenvolgende weken bij ruim 51 op de 100.000 inwoners griep vaststellen en het griepvirus ook wordt aangetoond in neus- en keelmonsters. De griep slaat dit jaar in alle leeftijdsgroepen toe. Hierdoor is er ook meer werkverzuim dan in voorgaande jaren. In de door de huisartsen ingezonden neus- en keelmonsters werd bij 47% influenza AH3N2 aangetroffen, dat nog steeds het dominante virus is.

Huisarts-epidemioloog Gé Donker, projectleider van de huisartsenpeilstations van het NIVEL: “Huisartsen zien nu ook meer complicaties van griep, zoals bacteriële luchtweginfecties. Het is verstandig contact op te nemen met de huisarts als de koorts ongewoon lang aanhoudt of stijgt nadat die aanvankelijk was gezakt en bij kortademigheid of toenemend hoesten.�
Provincie:
Tag(s):