woensdag, 21. januari 2009 - 18:42

Groen licht voor bouw van 1.920 woningen in Kernhem

Ede

Het college van B en W van Ede is verheugd dat de woningbouw in de wijk Kernhem definitief kan doorgaan. De provincie Gelderland keurde al eerder het bestemmingsplan goed. Door de uitspraak van de Raad van State is het plan nu onherroepelijk. De goedkeuring maakt de bouw van nog eens 1.920 woningen mogelijk.

“Nieuwbouw in Ede is hard nodig. Veel mensen wachten op een betaalbare huur- of koopwoning. In de tweede fase van Kernhem komen 570 woningen in de betaalbare prijsklasse (verkoopprijs tot € 170.000). Ongeveer de helft daarvan wordt te huur aangeboden. Nu de gemeente en de ontwikkelaars zekerheid hebben over de procedure, gaan we voortvarend verder met de plannen. Dit jaar komen de eerste woningen in de verkoop�, aldus verantwoordelijk wethouder Simon van de Pol.

De woningen die al in Kernhem staan, worden verwarmd met behulp van een tijdelijke warmtecentrale die aan het Hogewoud staat. Deze tijdelijke centrale voldoet aan alle veiligheidseisen en mag van de Raad van State blijven staan in afwachting van de bouw van een definitieve centrale.

Het bestemmingsplan biedt ruimte om een nieuwe warmtecentrale dicht op de school en het schoolplein te bouwen. De Raad van State stelt dat de gemeente het gasreduceerstation in een aparte ruimte op 15 meter van het schoolplein moet zetten en daarop dit onderdeel van het bestemmingsplan moet aanpassen. Dit betekent een precieze aanduiding van de plek van het gasreduceerstation binnen de al gereserveerde locatie. De definitieve warmtecentrale kan dan op dezelfde plek gebouwd worden.

NUON bereidt, in overleg met de gemeente Ede, de bouw van een definitieve centrale voor. Intussen worden ook alternatieven voor de warmtelevering in Kernhem onderzocht op haalbaarheid.

Terwijl de architecten aan de slag gaan met de woningontwerpen, bereidt de gemeente de bouw in het veld voor. Voor de zomer starten we met de werkzaamheden van het bouwrijp maken. De werkzaamheden zijn onder andere archeologische opgravingen, de kabels en leidingen trekken voor de nutsvoorzieningen, de aanleg van het rioleringsstelsel en de bouwwegen en het egaliseren van de grond. Ook de bouwplanontwikkeling voor de scholen zijn in volle gang.

De bouwtijd van 1.920 woningen is ongeveer acht jaar. Een aantal keer per jaar gaat een deel van woningen in de verkoop. De eerste inschrijvingen starten waarschijnlijk in de tweede helft van 2009.
Provincie:
Tag(s):