donderdag, 9. juli 2009 - 14:52

Groot onderzoek naar woninginbraken afgerond

Hengelo

Een team van de politie Twente heeft een groot onderzoek afgerond waarbij 18 woninginbraken en twee diefstallen van auto’s zijn opgelost. Dertien personen zijn gedurende het onderzoek aangehouden, drie van hen zitten op dit moment in afwachting van de rechtbankzitting nog vast. Ook zijn een zevental personen gehoord in verband met betrokkenheid met een aantal inbraken. Dit heeft de politie donderdag 9 juli bekendgemaakt.

Zoals eerder op gemeld, zijn op 31 maart vier personen aangehouden naar aanleiding van een gestart onderzoek. In de loop van het verdere onderzoek zijn nog negen personen aangehouden, vijf van hen zijn ook voor nader onderzoek in verzekering gesteld.

De andere vier zijn na verhoor weer in vrijheid gesteld. Daarnaast zijn nog zeven andere personen aan het bureau ontboden en hebben in verband met betrokkenheid bij een of meerdere inbraken een verklaring afgelegd. Deze laatste zeven zijn niet aangehouden i.v.m. de geringe aard van hun betrokkenheid.

De vier die eind maart zijn aangehouden zijn zoals gemeld een 30-jarige man uit Hengelo, hij wordt als hoofdverdachte gezien, een man uit Vroomshoop van 28 en een man en een vrouw uit Enschede van respectievelijk 25 en 23 jaar. Van hen zitten naast de 30-jarige hoofdverdachte ook de 28-jarige man uit Vroomshoop en de 25-jarige Enschedeer nog in voorlopige hechtenis.

De vijf die later zijn aangehouden en in verzekering zijn gesteld, zijn mannen uit Vroomshoop van 28, 25, 20 en 20 jaar en een man uit Den Ham van 49 jaar. Van hen zit niemand nog vast.

De overigen die zijn aangehouden dan wel aan het bureau zijn geweest om een verklaring af te leggen, zijn mannen en vrouwen uit Vroomshoop, Kloosterhaar, Hengelo en Borne in leeftijd tussen de 20 en 73 jaar.

In totaal zijn 18 woninginbraken in Twente opgelost. Het merendeel werd in Hengelo gepleegd, 13 stuks en de overige inbraken in Almelo twee keer, Borne tweestuks en eentje in Enschede.

Het onderzoek van het team startte eind 2008 na een onderzoek met betrekking tot een woninginbraak die op 20 augustus 2008 werd gepleegd in een woning aan de Floresstraat in Hengelo. Bij deze inbraak werden o.a. meerdere sieraden weggenomen en werden wat sporen van de mogelijke daders aangetroffen.

Al snel werd duidelijk dat er een groep inbrekers bezig moest zijn die vaak op dezelfde wijze woningen binnen drong en goederen wegnam. Vaak werden aan de achterzijde van woningen kleine raampjes dan wel bovenlichtjes verbroken en klom men naar binnen.

Uit het verdere onderzoek werd duidelijk dat een groep onder leiding van de 30-jarige hiervoor mogelijk verantwoordelijk was. Op 31 maart werd na overleg met en toestemming van de officier van justitie overgegaan tot de eerste vier aanhoudingen en daarna volgden in de weken daarna de overige verdachten.

Er werd ingebroken in wisselende samenstelling.
Tevens werden er door de groep twee personenauto’s gestolen, eentje in Deventer en een (1) in Meppel. Beide voertuigen werden “omgekat” teruggevonden, waarbij de identiteit van een andere auto op het gestolen voertuig werd overgezet.

De buit bestond bij alle inbraken over het algemeen uit grote flatscreen televisies, laptops, camera’s, geld en sieraden. De goederen werden vaak doorverkocht aan o.a. een aantal van de personen die een verklaring hebben afgelegd en als heler kunnen worden gezien. Het geld wat de verkochte buit opbracht werd veelal omgezet in drugs en goederen voor het dagelijkse levensonderhoud.
Provincie:
Tag(s):