donderdag, 5. februari 2009 - 11:07

Grootschalige afvang en opslag van CO2 in Noord Nederland

Groningen

Noord-Nederland wil een belangrijke bijdrage leveren aan het nationale klimaatbeleid. Bedrijven, kennisinstellingen en overheden in Noord-Nederland willen vanaf 2013 op grote schaal CO2 afvangen en opslaan in deze regio.

Dit plan presenteerde commissaris van de koningin in de provincie Groningen, Max van den Berg namens de samenwerkende partijen donderdagochtend aan minister Van der Hoeven (EZ) en minister Cramer (VROM) in Den Haag.

Max van den Berg 'Noord-Nederland biedt Nederland de kans een grote stap voorwaarts te maken met haar klimaatbeleid. Vanaf 2013 zal ruim 2,5 Megaton CO2 worden opgeslagen wat kan doorgroeien tot 12,5 Megaton in 2023. Minister van der Hoeven (EZ) noemde het een veelbelovende businesscase en prees het tempo. Ze zegde toe dat het Kabinet zijn best zou doen voor Europese financiering voor de projecten. Minister Cramer (VROM): "Het is een ambitieus plan. Als jullie je zo inzetten, kunnen wij natuurlijk niet achterblijven. Linksom of rechtsom, we gaan de techniek toepassen. Het is dus niet de vraag óf we het gaan doen, maar wanneer.'
Provincie:
Tag(s):