vrijdag, 14. augustus 2009 - 9:50

Grote brand in bollenschuur

Den Helder

Op donderdagavond omstreeks 23.10 uur bleek er brand te woeden in een agrarisch schurencomplex aan de Nieuweweg in Den Helder. De brand greep snel om zich heen en bereikte snel de status van zeer grote brand. ‘Er deden zich geen persoonlijke ongelukken voor’, meldt de politie vrijdag.

Omstreeks 23.10 uur zag een getuige rook uit het achterste deel van het complex komen. Kort nadat hij de eigenaar van het complex, die naast de loodsen woonde, had gewaarschuwd bleken de in totaal vier loodsen al in brand te staan. De eigenaar en zijn familie moesten hun woning verlaten.

In de achterste schuur, waar de brand vermoedelijk is ontstaan, verbleven een tiental Poolse arbeiders die daar hun onderkomen hadden. Zij konden ook op tijd de loods verlaten. Geen van de betrokkenen liep letsel op. Volgens eerste getuigenverklaringen zou de brand mogelijk zijn ontstaan in het ketelhuis in een van de loodsen. Technisch onderzoek zal uit moeten wijzen of dit inderdaad het geval is geweest en wat de brandoorzaak was.

De loodsen waren in gebruik als bollenschuur. De loodsen brandden geheel uit. De actie van de brandweer was er vooral op gericht om de bij het complex behorende woning te behouden. Het dak van een van de loodsen bevatte mogelijk asbest. Uit metingen bleek dat asbestdeeltjes uitsluitend op het erf van het bedrijf en in een weiland direct achter de loodsen terecht was gekomen.

De brand werd bestreden door zeker honderd brandweermensen van de brandweer van Den Helder en omliggende gemeenten, terwijl materieel vanuit de gehele regio werd ingezet. Ook waren brandweerkorpsen op de achterhand paraat.

Naar verwachting zal het nog geruime tijd duren voordat het sein brand meester kan worden gegeven.
Provincie:
Tag(s):