dinsdag, 26. mei 2009 - 17:06

Grote brand in schaatsmuseum Naaldwijk

Naaldwijk

Een grote brand heeft dinsdagmiddag voor flinke schade gezorgd aan het Westlands Schaatsmuseum in Naaldwijk. Door de brand is vooral het achterste deel van het gebouw verloren gegaan. Dit maakte een woordvoerder van de brandweer Haaglanden bekend.

Omstreeks 16.00 uur brak er door nog onkende oorzaak brand uit in de keuken van het museum aan Burgemeester Elsenweg wat gevestigd is in een 15e eeuwse boerderij. Bij aankomst van de brandweer was de brand inmiddels doorgeslagen naar het dak van het gebouw. Deze bestond uit een riette onderlaag die bedekt was met dakpannen.

Doordat de brandweer groot materieel inzette, kon de helft van het dak behouden blijven. Volgens de woordvoerder van de brandweer is vooral de opslag door de brand getroffen. Omstreeks 18.00 uur kon men het sein brandmeester geven.

Door de brand is de constructie van het gebouw zwaar beschadigd en is er kans op instorting. Deskundigen moeten beoordelen wat er verder met het pand van het museum moet gebeuren. Hoe het met de collectie van het musuem is, zal eveneens moeten worden onderzocht.


Elfstedenschaats van Evert van Benthem

In het museum liggen uiteenlopende schaatsattributen van een beenderschaats van voor 1300 tot de schaats van Evert van Benthem Elfstedentochtwinnaar van 1986. Het Westlands Schaatsmuseum wordt gedreven door vrijwilligers.
Provincie:
Tag(s):