maandag, 20. april 2009 - 21:47

Grote brand verwoest loods Tholen

Tholen

In een bedrijfspand aan de Wattstraat in Tholen heeft maandagmorgen een grote brand gewoed.De brand brak even na kwart over zeven die ochtend uit. Brandweerkorpsen uit Tholen, Sint-Maartensdijk en Sint-Annaland kwamen ter plaatse om de brand te blussen.

Ze kregen hierbij assistentie van een hoogwerker uit Bergen op Zoom. Een uur na de melding was de brand grotendeels onder controle.

Om 7:22 uur die ochtend werd als eerste de blusgroep Tholen gealarmeerd. Circa twee minuten later werden ook de brandweer van Sint-Maartensdijk en een hoogwerker uit Bergen op Zoom ter plaatse gevraagd. Vanuit Sint-Annaland kwamen een tankautospuit en een haakarmvoertuig met dompelpomp ter plaatse.

De brand woedde in een opslagloods van een vishandel. Naast het pand zijn een glas-in-loodhandel en een motorzaak gesitueerd. Al bij aankomst van de eerste blusgroepen was de brand reeds uitslaand. De brand zorgde voor een enorme zwarte rookontwikkeling boven Tholen.

Direct nadat de eerste blusgroep ter plaatse was zijn direct enkele stralen hoge- en lagedruk afgelegd om de brand te kunnen bedwingen.

Terwijl de blusgroepen van Tholen en Sint-Maartensdijk zicht richtten op de blussing, werd de blusgroep Sint-Annaland ingezet om de waterwinning op te bouwen. Met behulp van de dompelpomp werd bluswater onttrokken uit de Thoolse haven, aan de andere zijde van de dijk langs de Wattstraat.

Het toeval wil dat vrijwel alle Thoolse blusgroepen kennis hebben van de omgeving, daar met enige regelmaat wordt geoefend in het pand aan de overzijde van het brandende gebouw. Deze kennis vereenvoudigde uiteraard het verzorgen van de bluswatervoorziening.

De brand was omstreeks kwart voor negen die ochtend grotendeels onder controle. Omdat het dak van het pand bestond uit asbestplaten werd de omgeving door de brandweer afgezet. In verband met mogelijke herontsteking en de vrijgekomen asbest is de blusgroep Tholen tot het begin van de middag ter plaatse gebleven. Door de massale inzet van de brandweer konden de naastgelegen panden gespaard blijven. De glas-in-loodhandel, die pal naast het pand staat, liep wel grote waterschade op.

Over de oorzaak van de brand was maandagmiddag nog niets bekend. Bij de brand zijn geen gewonden gevallen.


Video SQ Vision
Provincie:
Tag(s):