woensdag, 29. april 2009 - 16:07

Grote rampenoefening voor de kust van Zandvoort

IJmuiden/Zandvoort

Op zaterdag 16 mei zal de Nederlandse Kustwacht in samenwerking met de Veiligheidsregio Kennemerland, Gemeente Velsen en Haven Amsterdam voor de kust van Zandvoort/IJmuiden een grootscheepse rampenoefening houden. Dit heeft de Nederlandse Kustwacht woensdag 29 april bekendgemaakt.

Vanaf de cruiseferry de “King of Scandinavia� worden 510 personen geëvacueerd en aan land gebracht. Dit gebeurt met behulp van reddingboten van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) en helikopters van de Koninklijke Marine/Defensie en de Firma Bristow Helicopters.

In het kader van (inter)nationale regelgeving is het Kustwachtcentrum te Den Helder als nationale Search and Rescue organisatie verplicht minstens één maal per jaar te oefenen met de veerdiensten die passagiers vervoeren tussen Nederland en Engeland.

Tot op heden is aan die verplichting voldaan door middel van ‘papieren’ oefeningen onder de naam MAREX, waarbij vertegenwoordigers van alle instanties, die bij een incident of ramp met een veerboot betrokken zijn, bijeen komen om een scenario te beoefenen, te bespreken en te evalueren.

Dit jaar zal de MAREX oefening live gehouden worden onder de naam LIVEX09. De Deense rederij DFDS Seaways, die een veerverbinding onderhoudt tussen IJmuiden en Newcastle, heeft één van hun schepen, de ‘King of Scandinavia’, voor een aantal uren ter beschikking gesteld. Dankzij dit aanbod is het mogelijk om zowel de evacuatie op zee als de opvang aan land te oefenen. Tevens zal genoemde rederij zijn procedures aan boord beoefenen.

Aan deze oefening doen vele instanties en eenheden mee, t.w. Het Kustwachtcentrum te Den Helder als coördinerend en leidinggevend centrum voor de evacuatie op zee. De KNRM levert zeven reddingboten en de Koninklijke Marine en de firma Bristow Helicopters leveren ieder twee helikopters. Daarnaast doen diverse Kustwachtvaartuigen en het Kustwachtvliegtuig mee. Ook het loodswezen is betrokken en levert een loods aan boord van de ferry.

Aan de landzijde beoefenen de Veiligheidsregio Kennemerland, de Gemeente Velsen en Haven Amsterdam de opvang van evacués en slachtoffers. Deze zullen in het havengebied van IJmuiden aan land gebracht worden.
Provincie:
Tag(s):