zaterdag, 16. mei 2009 - 17:58

Grote reddingsactie met 510 opvarenden aan Noordzeekust

Zaterdag heeft de Nederlandse Kustwacht in samenwerking met de Veiligheidsregio Kennemerland, Gemeente Velsen en Haven Amsterdam voor de kust van Zandvoort/IJmuiden een grootscheepse rampenoefening gehouden waarbij vanaf de cruiseferry de “King of Scandinavia� 510 personen werden geëvacueerd en aan land gebracht.

Oefening op zee of in de haven
Zaterdagmorgen was er nog even twijfel of de oefening voor de kust wel kon doorgaan vanwege de wind en de daarmee gepaard gaande hoge golven. Maar toen duidelijk werd dat het wel meeviel werd ‘groen sein’ gegeven en kon de oefening om 10.45 uur van start.

Reddingboten en helikopters
De evacuatie gebeurde met behulp van reddingboten van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) en helikopters van de Koninklijke Marine/Defensie en de Firma Bristow Helicopters.

Verplicht te oefenen
In het kader van (inter)nationale regelgeving is het Kustwachtcentrum te Den Helder als nationale Search and Rescue organisatie verplicht minstens één maal per jaar te oefenen met de veerdiensten die passagiers vervoeren tussen Nederland en Engeland.

’Droog’ oefenen
Tot op heden is aan die verplichting voldaan door middel van ‘papieren’ oefeningen onder de naam MAREX, waarbij vertegenwoordigers van alle instanties, die bij een incident of ramp met een veerboot betrokken zijn, bijeenkomen om een scenario te beoefenen, te bespreken en te evalueren.

Eerste keer in Europa
Dit jaar werd de MAREX oefening voor het eerst in de Europese geschiedenis live gehouden onder de naam LIVEX09. De Deense rederij DFDS Seaways, die een veerverbinding onderhoudt tussen IJmuiden en Newcastle, had één van hun schepen, de ‘King of Scandinavia’, voor een aantal uren ter beschikking gesteld.

Dankzij dit aanbod was het mogelijk om zowel de evacuatie op zee als de opvang aan land te oefenen. Tevens heeft de genoemde rederij zijn procedures aan boord geoefend.

Aan deze oefening deden vele instanties en eenheden mee. Het Kustwachtcentrum te Den Helder als coördinerend en leidinggevend centrum voor de evacuatie op zee. De KNRM leverde zeven reddingboten en de Koninklijke Marine en de firma Bristow Helicopters leverde ieder twee helikopters. Daarnaast deden ook diverse Kustwachtvaartuigen en het Kustwachtvliegtuig mee.

Ook het loodswezen was betrokken bij de grootschalige oefening en leverde een loods aan boord van de ferry. Aan de landzijde oefenden de Veiligheidsregio Kennemerland, de Gemeente Velsen en Haven Amsterdam de opvang van evacués en slachtoffers. Deze werden in het havengebied van IJmuiden aan land gebracht en overgebracht naar een sporthal in de buurt.

Evaluatie
Begin juni van dit jaar zal er naar aanleiding van de oefening en de gerapporteerde resultaten een evaluatie worden gehouden.

Kijk voor meer foto's op Blikop112.nl
Provincie:
Tag(s):