woensdag, 8. juli 2009 - 15:31

'Handhaving rookverbod opgeschort'

Den Haag

De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) zal horeca zonder personeel tijdelijk niet meer controleren op naleving van het rookverbod. Minister Klink gaat maatregelen treffen om het rookverbod in eenmanszaken op korte termijn weer te handhaven.

Daarmee wil hij oneerlijke concurrentie in de horeca voorkomen. Hij stuurde woensdag een brief naar de Tweede Kamer, waarin hij reageert op de uitspraak van de gerechtshoven in Den Bosch en Leeuwarden over het rookverbod in horeca zonder personeel. Die concludeerden dat het rookverbod voor eenmanszaken in strijd is met de wet.

Onduidelijkheid
Door de uitspraak van de gerechtshoven in Den Bosch en Leeuwarden is de situatie voor horecaondernemers zonder personeel onduidelijk geworden. Om die onduidelijkheid weg te nemen wil Klink het Besluit uitvoering rookvrije werkplek, horeca en andere ruimten wijzigen. Het uitgangspunt blijft dat er een gelijke behandeling is van alle horeca.

Controle
Het rookverbod blijft gehandhaafd voor horeca mét personeel, en daarmee ook de controles door de VWA. Voor horeca zonder personeel wordt de handhaving tijdelijk opgeschort.

De VWA gaat voorlopig geen horecabedrijven zonder personeel controleren op naleving van het rookverbod. Opgelegde boetes worden voorlopig opgeschort.
Provincie:
Tag(s):