donderdag, 9. april 2009 - 20:27

Heel Nederland in je koffer proppen

Arnhem

Op zondag 26 april a.s.stappen de bezoekers van het Nederlands Openluchtmuseum in de schoenen van de emigrant. Op de eerste en unieke Dag Holland Dag in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem nemen ze als ‘emigranten voor één dag’ afscheid van hun vaderland.

Nog één keer genieten ze van al die goedfoute fenomenen die zo onlosmakelijk verbonden zijn met ons kleine kikkerlandje.
Ook leuk als je toch besluit te blijven!

Wie gaat emigreren neemt afscheid. Afscheid van vrienden en familie, maar ook van zijn vaderland. Op de Dag Holland Dag op zondag 26 april genieten bezoekers van het Openluchtmuseum nog één keer van Nederland in al zijn geuren en kleuren. Denk aan hagelslag en stroopwafels, koekhappen, bingo en stoelendans, klompendansen, dansmariekes, draaiorgels, sjoelbakken, smartlappen en nog veel meer. Zelfs ons eeuwige geklaag over het weer wordt bijna tot een kunstvorm verheven.

Kortom, kom nog één keer genieten van al die gezellige goedfoute Nederlandse fenomenen. Emigrant, twijfelaar of verstokte thuisblijver, iedereen is van harte welkom om deze onvergetelijke Dag Holland Dag in volle glorie mee te maken.

Vaarwel Vaderland; verhalen van Nederlandse emigranten
Maar er is nog veel meer te zien. Tot en met 1 november laat het museum zien hoe gewone Nederlanders hun geluk elders zochten. In Amerika of Canada bijvoorbeeld, maar ook aan de andere kant van eigen land; dat was een eeuw geleden ook een andere wereld. In het museumpark staan vijf meer dan levensgrote verhuiskratten. In deze minifilmtheatertjes vertellen Nederlandse emigranten hun levensverhaal. De verhalen gaan over herkenbare emoties: verlangen, hoop en optimisme, maar ook over heimwee en desillusie.

Nog een voorbeeld: in de Friese Boerderij uit Midlum staan de bewoners op het punt te vertrekken. De koffers zijn gepakt, ze gaan naar Canada! Onder de vele Nederlanders die na de oorlog hun biezen pakten, waren erg veel Friezen. Soms werden halve dorpen bevangen door de emigratiekoorts. Bezoekers gaan terug naar de jaren ‘50 en luisteren naar het meeslepende verhaal van de voorlichtingsambtenaar. Hij schetst een aantrekkelijk beeld van een nieuw leven in een land van onbegrensde mogelijkheden. Wie blijft er dan nog thuis…
Provincie:
Tag(s):