zondag, 1. februari 2009 - 13:07

Heemskerk steekt 24 miljoen in veiligheid kleine bedrijven

Den Haag

Op 1 februari 2009 gaat de subsidie Veiligheid Kleine Bedrijven van start die winkels en ondernemingen met minder dan 10 personeelsleden helpt criminaliteit en fraude te bestrijden. Iedere overval of diefstal is één te veel. Het leidt niet alleen tot financiële maar ook tot psychische schade’, aldus staatssecretaris Frank Heemskerk.

Veiligheidsscan
Hij ondersteunt daarom kleine bedrijven bij het laten uitvoeren van een zogenaamde veiligheidsscan door de helft van de kosten voor zijn rekening te nemen. Als de ondernemer vervolgens de door de inspecteur aangeraden maatregelen uitvoert, wordt ook de andere helft van de kosten van de scan vergoed.

Rijksbijdrage van 50%
Daarnaast betaalt de staatssecretaris 50% van de kosten van de aanpassingen en trainingen die noodzakelijk zijn om de veiligheid in het bedrijf te verbeteren. Voor de komende 4 jaar is er voor de Veiligheid Kleine Bedrijven in totaal 24 miljoen euro beschikbaar.

Pilot
Om er zeker van te zijn dat de regeling aansluit bij de wensen van ondernemers en in zijn uitvoering niet tot onnodig papierwerk lijdt, wordt er de eerste maanden gestart met een pilot in de gemeenten Rotterdam, Utrecht en Deventer, bij winkels die zijn aangesloten bij branchevereniging Mitex (mode, schoenen en sport) in het hele land en bij bedrijventerreinen en winkelgebieden met Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) van het Hoofdbedrijfschap detailhandel (HBD) en MKB-Nederland.

Over enkele maanden zijn de uitkomsten van de pilot bekend. Direct na de zomer wordt de regeling opengesteld voor alle kleine ondernemers in Nederland.
Als startschot voor de subsidieregeling bezoekt staatssecretaris Frank Heemskerk op maandag 2 februari een winkel in Den Haag.

In deze winkel voor hardloopbenodigdheden doet de staatssecretaris, samen met het personeel, mee aan een HBD-training Agressie en Geweld. Tijdens de training wordt geoefend met het op een goede manier aanspreken van klanten en/of winkeldieven.
Hiermee kan veel agressie worden vermeden.

Fysieke maatregelen zoals het installeren van camera’s of het vrijhouden van zichtlijnen zijn nuttig maar organisatorische maatregelen zoals het trainen van de medewerkers zijn goedkoper en vaak effectiever. De training Agressie en Geweld is hiervan een voorbeeld.
Provincie:
Tag(s):