vrijdag, 27. februari 2009 - 23:09

Heerenveen in blessuretijd langs PSV

(Elfvoetbal) Heerenveen heeft vrijdagavond in een uitverkocht Philipsstadion met 2-3 gewonnen van PSV. Het boeiende duel leek af te stevenen op een 2-2 eindstand, maar een dappere en juiste beslissing van scheidsrechter Reinold Wiedemeijer leverde Heerenveen een strafschop op. Danijel Pranjic schoot de penalty onberispelijk binnen.

PSV en Heerenveen wisten er in Eindhoven een aantrekkelijk schouwspel van te maken. Beide ploegen speelden vol op de aanval. Het waren de Friezen die het eerste kwartier veruit de betere ploeg waren. Toch lukte het de ploeg van trainer Trond Sollied niet om een karrenvracht aan kansen te creëeren. Na een kwartier voetballen ging de club uit Friesland effectief met een mogelijkheid om. De eerste 'echte' kans werd direct een doelpunt. Een voorzet van Goran Popov werd door Paulo Henrique, met de borst, klaargelegd voor Viktor Elm. De Zweed tikte de bal, in de minimaal beschikbare ruimte, terug naar Henrique, waarna de Braziliaan de combinatie tot doelpunt promoveerde. Heerenveen toonde zich bijzonder creatief, maar vergat door te drukken. Dat bood de thuisploeg kans om uit de schulp te kruipen.

PSV zag daardoor kans om in een tijdbestek van vijf minuten op voorsprong te komen. In de 28ste minuut werd de omsingeling door de Eindhovenaren omgezet in een doelpunt. Een uitstekende voorzet van Nordin Amrabat werd bij de tweede paal door Dzsudzsak, ongehinderd door de meegelopen Breuer, prachtig tegendraads in het doel geschoten.

Korte tijd later toonde PSV opnieuw over veel veerkracht te beschikken. Drie minuten na de gelijkmaker was het opnieuw Afellay, die werd vrijgelaten. De pegel van de spelmaker werd door Vandenbusche slecht gecontroleerd. Landgenoot Timmy Simons wist de rebound vervolgens tegen de touwen te schieten: 2-1.

Tot aan de rust was het geluk aan Friese zijde. Een ontketend PSV kwam dichtbij een ruimere voorsprong. De Brabanders kregen in de persoon van Jason Culina de grootste mogelijkheid, maar de Australiër zag zijn volley knap worden gepakt door Vandenbusche.

Ook in het tweede bedrijf golfde het spel heen en weer. Beide ploegen kregen volop mogelijkheden. Desalniettemin werd het doel in de reguliere speeltijd nog maar één keer gevonden. Vlak na de thee was het Paulo Henrique die -- met wat geluk -- in kansrijke positie kwam. Elm kopte een lange bal slim door, waarbij de PSV-defensie stond te slapen. Henrique was wel attent en glipte tussen de laatste Eindhovense linie door. De Braziliaan schoot de bal knap langs Isaksson en wist zo zijn tweede treffer van de avond te maken.

Het restant van de reguliere speeltijd leverde geen dotten van kansen meer op. Beide ploegen wisten zich geen raad met de gelijke stand. De vele voorzetten en hachelijke situaties kenden geen eindstation.

Diep in blessuretijd haalde Jason Culina invaller Patrik Ingelsten naar de grond. De Australiër werd met rood van het veld gestuurd. Pranjic wist het buitenkansje vanaf de elfmeterstip prima te benutten.

Heerenveen neemt door de zege afstand van PSV. De Eindhovenaren staan nu drie punten achter op de Friezen. De ploeg van trainer Lodeweges lijkt defenitief af te moeten haken in de race om de felbegeerde tweede plaats.