zondag, 17. mei 2009 - 21:17

Heerenveen pakt beker na strafschoppen

ELF Voetbal

Heerenveen heeft voor het eerst in de historie van de club het bekertoernooi op haar naam geschreven. De Friezen hielden het lang spannend tegen FC Twente, maar wonnen uiteindelijk na strafschoppen. Het duel was na verlenging op 2-2 blijven steken.

Twente kende een valse start in de Rotterdamse Kuip. Peter Wisgerhof en Marko Arnautovic begonnen bij de tukkers in de basis, maar vielen al snel uit met blessures. Trainer Steve McClaren moest meteen gaan schuiven in zijn elftal en dat kwam het spel niet ten goede.

Heerenveen profiteerde dankbaar en kwam na een klein half uur op voorsprong. Goran Popov kon na een vrije trap van Danijel Pranjic vrij binnenkoppen. De Friezen kregen voor de thee ook kans om verder uit te lopen, maar misten voorin de scherpte. Victor Elm schoot na een knappe actie van Gerald Sibon naast en een vernietigende uithaal van Christian Grindheim knalde tegen de lat.

In de pauze had Twente even tijd om alles weer op een rijtje te zetten en dat kwartier werd goed gebruikt. De mannen van McClaren waren in de tweede helft lange tijd de betere ploeg en Eljero Elia schoot na 54 minuten de 1-1 binnen. Na een opmerkelijke actie van Heerenveen-doelman Hans Vonk, die (te) ver uit zijn doel kwam, kon de handige linkerspits binnenschieten. Ook de tukkers kregen kansen op een tweede treffer en Kenneth Perez was dichtbij een doelpunt. De middenvelder volleyde echter op de paal.

Na de officiële speeltijd bleef het bij 1-1 en dus moest er een verlenging aan te pas komen. Daarin knalde de Friese helft van de Kuip na 96 minuten uit haar voegen. Een van richting veranderd schot van Bonaventure Kalou rolde tergend langzaam binnen en Heerenveen dacht de beker binnen te hebben. Youssouf Hersi bracht echter redding voor Twente. De invaller kopte in de 118de minuut de 2-2 binnen uit een voorzet van Elia.

Diezelfde Hersi werd bij de noodzakelijke strafschoppenserie even later de schlemiel. Hij was de enige die zijn penalty miste en uiteindelijk maakte Sibon de winnende voor Heerenveen.
Categorie:
Tag(s):