zondag, 15. februari 2009 - 17:01

Heerenveen zakt terug na sterk begin

(Elfvoetbal) Heerenveen is er niet in geslaagd PSV te passeren op de ranglijst. Dankzij een 1-1 gelijkspel bij NEC blijven de Friezen op de vijfde plaats steken. Gezien het eenzijdige spelbeeld in de openingsfase had er voor Heerenveen een stuk meer ingezeten.

Soepel door de Nijmeegse linies combinerend, dwong Heereenveen in de openingsfase een drietal forse kansen af. De eerste daarvan werd onmiddelijk door Heerenveen tot doelpunt gepromoveerd. Met slechts vier minuten op de klok gaf Roy Beerens vanaf rechts een hoge voorzet, die de de Zweedse spits Viktor Elm overtuigend binnen kopte.

Het waardeloos spelende NEC, dat in 2009 meer lijkt op de grijze middenmotor van weleer dan de ploeg die in 2008 zulke hogen ogen gooide, kon hier volstrekt niets tegenover stellen. Heerenveen begon zich, met reden, oppermachtig te wanen. Het gevolg was dat de bezoekers, overtuigd van hun eigen superioriteit, steeds nonchalanter en gemakzuchtiger gingen spelen en langzaam maar zeker afzakten naar het afzichtelijke niveau van het buitengewoon slordige NEC.

Zo bekeken kwam de penalty die de thuisclub eind eerste helft kreeg - Tim Janssen werd door doelman Brian Vandenbussche onderuit gehaald - niet helemaal uit de lucht vallen. El-Akchaoui bleef van elf meter kalm en zodoende gingen de ploegen met een 1-1 stand de rust in.

Een stand die na negentig minuten nog steeds op het scorebord pronkte, want in de teleurstellende tweede helft kwamen beide clubs niet eens in de buurt van een doelpunt. Heerenveen zal daar het meest van balen. De Friezen toonden weer eens aan dat een ploeg, eenmaal gevangen door hoogmoed, zich daar nauwelijks meer van kan loswrikken. Ook NEC zal niet met tevredenheid terugkijken op het duel. De ploeg zet de slechte lijn van de laatste weken voort; in de laatste acht duels won de club van de gevierde Mario Been slechts éénmaal.