maandag, 19. januari 2009 - 16:25

Heijningen krijgt zijn monument terug

Heijningen

Op 27 augustus vorig jaar nam de Heijningse gemeenschap tijdelijk afscheid van het Watersnoodmonument. Het beeld was in de afgelopen 54 jaar door de weersomstandigheden sterk aangetast en zou zonder maatregelen op den duur verdwijnen. De afgelopen maanden is het beeld in Utrecht schoongemaakt en heeft het kleine reparaties ondergaan. In Duitsland is het geïmpregneerd met een acrylaat. Eind deze maand keert het vernieuwde beeld terug naar zijn sokkel aan de Hoge Heijningsedijk in Heijningen, waar het op zondag 1 februari wordt onthuld.

Het monument is in 1954 gemaakt uit één stuk Euville, een Franse kalksteen, door beeldhouwer Henk Etiënne en op 1 februari 1955 onthuld. In de afgelopen 54 jaar is het beeld door de weersinvloeden steeds verder aangetast. De tand des tijds had de oorspronkelijke hoekigheid van het beeld enigszins afgerond. Tevens waren enkele kleine delen verdwenen.

Stichting Herdenking Watersnoodramp 1953 Gemeente Moerdijk heeft het initiatief genomen om het monument te laten restaureren en conserveren.

Op 27 augustus 2008 is het beeld van zijn sokkel gezaagd en naar Steenhouwerij Maarssen in Utrecht getransporteerd. Na te zijn schoongemaakt, heeft het monument enkele kleine reparaties ondergaan, onder andere aan de neus en het rechteroor van de vrouw.

Eind deze maand keert het monument terug naar zijn plaats in Heijningen. Op zondag 1 februari, de dag waarop 56 jaar geleden de ramp plaatsvond, wordt het herstelde monument teruggeven aan de nabestaanden van de slachtoffers en de bevolking van Heijningen. Het monument wordt onthuld door drs. Meeke ter Haar (dochter van oud-burgemeester P.W. ter Haar, die indertijd het initiatief heeft genomen voor het monument) en Cees Etienne (zoon van kunstenaar Henk Etienne).
Provincie:
Tag(s):