maandag, 31. augustus 2009 - 21:28

Henderson toont zich de rapste in Venlo

Venlo

De Nieuw-Zeelander Greg Henderson heeft in Venlo de derde etappe van de Ronde van Spanje gewonnen door zich de sterkste te tonen in een massasprint. De sprint werd aangetrokken door renners van Vacansoleil, Borut Bozic en André Greipel. Maar de twee redden het niet tegen de macht van Henderson, die uitkomt voor Team Columbia. Borut Bozic moest genoegen nemen met de tweede plek en André Greipel zag Oscar Freire van Rabobank nog voorbij komen. Fabian Cancellara blijft leider in het algemeen klassement.

Net als de voorgaande etappe Assen - Emmen en de proloog op het TT Circuit, was ook nu de belangstelling weer overweldigend. Tienduizenden stonden langs de route. Alleen al in Zutphen keken bij de start tussen de 25.000 en 30.000 mensen naar de Vuelta, die na de officiële start ook nog eens een doorkomst had in de Gelderse startplaats.

Maar ook elders stonden vele tienduizenden mensen langs de route. En zeker de jeugd, want de gemeenten waar de Vuelta doorheen trok, hadden de schooljeugd een vrije dag gegeven. In Venlo, waar de eindstreep lag, omzoomden zo’n 45.000 toeschouwers het parcours.

Dat de etappe eindigde in een massasprint, wil niet zeggen dat het een saaie rit was. Door een lange ontsnapping van Lars Boom (Rabobank), Johnny Hoogerland (Vacansoleil) en de Spanjaard Rosendo kreeg de rit een interessante wending. Van de drie had de Spanjaard de langste adem. Hij bleef nog een poosje solo aan de leiding. In de laatste tien kilometer moest ook Rosendo het hoofd buigen.
Beste Nederlander in deze etappe werd Raborenner Tom Leezer. Lars Boom van dezelfde ploeg reed erg attent en sprokkelde wat seconden in tussensprints bijeen, waardoor hij opklom naar de zevende plek in het klassement, op 16 seconden van Fabian Cancellara

Dinsdag verlaat de Vuelta na drie dagen van optimale wielerpromotie Nederland. Er wordt vanuit Venlo koers gezet naar België, waar in Luik de finish staat gepland.

Voor het zover is moeten de renners eerst nog tweemaal de Cauberg nemen. De eerste passage staat rond 13.41 gepland en de tweede om 14.40.

De Nederlandse Vueltaorganisatie kijkt met veel voldoening terug op deze historische Vuelta-etappes. Directeur Jos Vaessen: “Het heeft me enorm verbaasd dat er geen wanklank is gevallen. Iedereen was gedisciplineerd. Het is een groot feest voor de toeschouwers geworden. En ook voor ons.”
De Spaanse directeur Javier Guillén toonde zich eveneens uitermate in zijn nopjes. “Fantastisch. Wat een mensen. Wonderbaarlijk. Dit heeft mijn stoutste verwachtingen overtroffen. En alles is perfect verlopen. Geen mensen die de renners hinderden. Ik ben eenmaal gewaarschuwd door de politie dat het bij de oversteek van de Duitse naar de Nederlandse grens zwart van de mensen stond en dat er misschien een gevaarlijke situatie dreigde. Maar toen de karavaan daar kwam, stond iedereen keurig langs de route. Perfect.”

Met de laatste etappe op Nederlands grondgebied, Venlo – Luik, dinsdag, zit de Vuelta 2009 er voor de Nederlandse organisatie op. Bij de Belgische grens wordt de Spaanse karavaan vaarwel gezegd.
Provincie:
Tag(s):