donderdag, 14. mei 2009 - 21:31

Herdenking 65 jaar ‘Zigeunertransport’ 1944-2009

Westerbork

Op dinsdag 19 mei aanstaande vanaf 13.30 uur wordt op het terrein van het voormalig kamp Westerbork herdacht dat 65 jaar geleden het transport met onder andere 245 Sinti en Roma naar het vernietigingskamp Auschwitz vertrok. Sinti en Roma, de staatssecretaris van VWS, Jet Bussemaker, Commissaris van de Koningin in Drenthe, Jacques Tichelaar en vele andere vertegenwoordigers zullen aanwezig zijn.

Het programma begint om 13.30 uur met rondleidingen ‘door Sinti en Roma, voor Sinti en Roma en anderen’. In de rondleiding, die langs drie plaatsen voert, zullen educatief medewerkers van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork in samenwerking met vijf Sinti en Roma het verhaal van het transport van 19 mei 1944 vertellen.

Voor jonge Sinti en Roma is er de mogelijkheid om deel te nemen aan het jongerenprogramma met workshops. Verhalenverteller Eric Borrias zal laten zien hoe het verhaal van Sintezza Settela Steinbach doorverteld kan worden en fotograaf Rogier Fokke leert jongeren hoe ze ‘hun’ beeld van een beladen plek kunnen maken.

Aan het herdenkingsprogramma om 14.30 uur leveren enkele Sinti en Roma een bijdrage en de jongeren zullen de resultaten van de workshops presenteren. De Staatssecretaris van VWS zal een overdenking uitspreken. Muziek staat in het herdenkingsprogramma centraal.
Provincie:
Tag(s):