donderdag, 16. april 2009 - 8:57

Herdenkingspoëzie in Sobibor

Arnhem

Van 16 tot 19 april organiseert de Stichting Sobibor een herdenkingsreis naar Sobibor, een voormalig vernietigingskamp in Polen.Tijdens dit bezoek zullen er op initiatief van ’s Heerenloo herdenkingsstenen worden geplaatst.

Op deze stenen staan de namen van twaalf voormalige bewoners van ’s Heerenloo-Lozenoord in Ermelo. Zij werden op 10 april 1943 door de Duitse bezetters gedeporteerd en op 16 april vermoord in Sobibor. Behalve de namen van de slachtoffers zal er een gedicht van Martinus Nijhoff op de stenen staan. Namens Provinciale Staten gaan Anja Derksen, Anja Prins, Yasemin Cegerek en Eelco Huisman mee.

Het deporteren en vermoorden van de 12 bewoners van ’s Heerenloo-Lozenoord vormde onderdeel van het Duitse plan om iedereen met een handicap te doden, om zo een in hun ogen zuiver Arisch ras mogelijk te maken.

De provincie Gelderland heeft sinds 2002 een band met Sobibor, dat in de Poolse partnerprovincie Lubelskie ligt. In het kamp zijn tussen april 1942 en oktober 1943 zeker 170.000 mensen vermoord, waaronder ruim 34.000 Nederlanders.

Met provinciale steun is inmiddels een reizende tentoonstelling gerealiseerd. Ook is er gewerkt aan de ontwikkeling van een herdenkingscentrum in Sobibor. In september hebben Polen, Israël, Slowakije en Nederland afspraken gemaakt over een herinrichting van het gebied en de komst van een klein museum. Dat moet in 2013 klaar zijn.
Gelderland steunt daarnaast het museum en de vereniging van Vrienden van het Herdenkingscentrum Sobibor met kleinere bedragen.
Provincie:
Tag(s):