dinsdag, 6. januari 2009 - 19:20

'Het ijs komt er aan'

Marken

De vuurtorenwachter van Het Paard van Marken is er niet helemaal gerust op. Maandag kroop het ijs al flink hoog tegen de botensteiger van de vuurtoren aan. "Hoor je dat? Het ijs komt al weer in beweging. En er is wind op komst. Het kon wel eens flink hoog opgestapeld liggen morgen", aldus Thijs Spijker. Vanuit de 21 meter hoge vuurtoren kijkt hij uit over een Zuidpool-landschap van ijsschotsen.

Thijs en Lilliane Spijker wonen in het al drie eeuwen oude baken Het Paard van Marken. De vuurtoren dient als baken voor de scheepvaart op het Markermeer, maar staat ook als symbool voor het barre eilandleven in de tijd van de Zuiderzee. Het Paard werd door een immense ijsmassa in 1939 al eens door het kruiend ijs van z’n fundament gelicht.

De vuurtoren trotseert niet alleen aanzienlijke ijsmassa’s, maar kreeg ook regelmatig een invasie te verduren van Nederlandse en Internationale persfotografen. Zo ook dinsdag. Het ijs voor de toren en langs het dijkje dat naar de toren loopt werd bevolkt door (pers-) fotografen die allemaal de foto van het eenzame paard tussen de ijsschotsen wilden maken.

Helaas voor de meesten mocht aan het eind van de dag een select gezelschap, waaronder onze fotograaf, mee de toren in. Om vervolgens vanaf 21 meter hoogte de zon te zien onder gaan boven een bevroren Markermeer. Het ijs lijkt vooralsnog niet voor grote problemen te zorgen. Maar dan moet de wind niet te veel aanwakkeren en het ijs snel smelten. Thijs en Lilliane wonen, ondanks hun constante gevecht met de elementen, met recht op het mooiste stukje van Nederland.
Provincie:
Tag(s):