zondag, 11. januari 2009 - 16:59

Het schaatssprookje is voorbij

Uithoorn

Het is afgelopen met de schaatspret. Dit weekend stond menig Nederlander nog op het ijs, maar volgens het KNMI gaat het vanaf maandag dooien.

De officiële toertochten trokken ook zondag opnieuw tienduizenden schaatsliefhebbers. Maar ook op slootjes en meren was het super druk.

Van Nederland naar België

Naast de twintig toertochten vandaag georganiseerd door de KNSB, kon men zondag voor het eerst in 12 jaar van Zeeuwse Sluis naar het Belgische Brugge schaatsen met de schaatstocht Sluis Brugge Sluis. Duizenden mensen schreven zich in voor deze bijzondere tocht. De politie sprak van een gezellige sfeer, maar een straf windje.

Ziekenhuizen: drukker dan zaterdag

Toch was het vandaag niet voor iedereen een pretje. Tientallen mensen moesten het, net als zaterdag, bekopen met een buil op het hoofd, een kneuzing of een botbreuk. Op de eerste hulp afdeling van het VU-medisch centrum in Amsterdam was het zondag veel drukker dan de dagen ervoor. Ook bij andere ziekenhuizen was het aanpoten voor het medische personeel.

Minister

Eén van deze gevallen was minister Eimert van Middelkoop van Defensie. Hij had bij zijn schaatstocht van de Rottermerentocht zijn pols gebroken en moest worden gegipst.


Dooi maakt einde aan tochten

De eerder aangekondigde Schaatsmolentocht van 12 januari door de Alblasserwaard gaat niet meer door. Dat heeft de organisatie na overleg met de hulpdiensten besloten. De reden om de tocht op maandag niet te laten doorgaan is de weersverwachting in combinatie met de kwaliteit van het ijs.

De organisatie schat dat vandaag zo’n 100.000 mensen op het ijs in de Alblasserwaard hebben geschaatst en gestaan. Deze belasting en het te verwachten weer beïnvloeden het ijs dermate negatief dat de organisatie een nieuwe tocht niet verantwoord vindt. Er zullen daardoor op 12 januari langs de route dus geen kluunplaatsen zijn ingericht, er zal geen EHBO op het ijs staan en eventuele wakken niet zullen gemarkeerd zijn.
Provincie:
Tag(s):